Veel interesse in eerste 'Dag van de Elfstedentocht'

De eerste 'Dag van de Elfstedentocht' vindt woensdag plaats in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Aanleiding is de 111e verjaardag van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.
Dag van de Elfstedentocht
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren organiseert de dag. Om de Elfstedentocht te eren, wil hij dat voortaan elk jaar op 15 januari doen. Het is de datum waarop de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden opgericht is.
Er zijn in Sneek woensdag onder meer lezingen, films en interviews met hoofdrolspelers. Alle kaarten zijn al uitverkocht.
Jurryt van de Vooren
© ANP

Verhalen vertellen

"We hebben het over de cultuur van de Elfstedentocht", zegt Jurryt van de Vooren. "Marnix Koolhaas van Andere Tijden Sport vertelt over de tocht van 1947, want de mensen die toen meededen, hebben de rest van hun hele leven ruzie gehouden, we laten Andere Tijden Sport zien over Lenie van der Hoorn, de winnares van 1985, ze is er zelf ook bij, net als de vrouwelijke winnaars van 1986 en 1997."
Het vertellen van verhalen over de tocht en het schaatsen is volgens hem belangrijk. "Toen Mindert Hepkema in 1909 de vergadering belegde was het idee om elk jaar een tocht te rijden. Dat lukte niet, maar van verhalen kun je ook genieten als het 11 graden is, zoals nu." De Elfstedentocht spreekt nog altijd aan, de 111 kaarten waren gauw uitverkocht. "We wilden het een beetje exclusief houden."
Uiteraard hoopt hij dat de 16de tocht nog eens komt. "Ik weet een ding zeker: de dag van de Elfstedentocht gaat volgend jaar wel door." Voor een volgende editie lijkt het hem goed om jongeren erbij te betrekken. "Hoe zouden de jongeren van nu verhalen doorgeven? Dat gebeurt vast niet aan tafel, maar op een moderne manier met podcast en vlogs, en op Instagram, Facebook en Twitter."