MCL legt dataverkeer stil na cyberaanval

Hackers hebben een poging gedaan om in te breken in de digitale systemen van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Uit voorzorg heeft het ziekenhuis daarom nu alle dataverkeer naar de buitenwereld volledig stilgelegd.
Cyberoanfal 2
Patiënten kunnen tijdelijk niet bij hun elektronische patiëntendossier, en ook het dataverkeer naar andere ziekenhuizen is onderbroken.
MCL werkt met Citrix-servers voor communicatie naar de buitenwereld. Eerder deze week werd bekend dat het Citrix-systeem kwetsbaar was voor aanvallen. Deze aanval heeft daar mogelijk mee te maken.
© Omrop Fryslân
"Er wordt nog onderzoek gedaan, we weten nog niet alles", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Hij benadrukt dat de zorg voor patiënten doorgaat. Ook interne communicatiesystemen werken nog. Door het afsluiten van het externe dataverkeer wil het MCL voorkomen dat mensen bij bedrijfsgegevens kunnen.

Nog geen oplossing

Het is onduidelijk hoe lang de afsluiting nog zal gaan duren. Dat hangt af van de snelheid waarmee Citrix de problemen kan oplossen. Voor de problemen met Citrix bestaat op dit moment nog geen beveiligingsupdate. Wel heeft het Amerikaanse softwarebedrijf codes gepubliceerd die systeembeheerders kunnen invoeren om risico's te beperken.

Kamervragen

Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld naar aanleiding van de cyberaanval. Niet alleen over de gevolgen van het stilleggen van het dataverkeer voor de patiënten in Leeuwarden, maar ook over andere ziekenhuizen. Dan gaat het met name over of deze ziekenhuizen wel voldoende zijn beveiligd.
Frits Mostert, woordvoerder van het ziekenhuis