Minister: in elk geval geen tunnel naar Ameland

Er komt in elk geval geen tunnel van de vaste wal naar Ameland, als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ligt. Dat schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Een tunnel zou een van de drie mogelijkheden zijn om Ameland beter toegankelijk te maken, maar volgens Van Nieuwenhuizen hoeft die optie niet onderzocht te worden.
De provincie Fryslân wil juist wel dat alle opties worden onderzocht:
Mear ûndersyk nedich nei tagonklikheid fan It Amelân
De provincie Fryslân en de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân adviseren de minister juist om wel alle opties te laten onderzoeken. Het gaat om het verbeteren van de bestaande vaarverbinding, verplaatsing van de aanlegplaats van de veerboot van Holwerd naar Ferwert en dus een tunnel. Ze zeggen wel dat een tunnel het minst waarschijnlijk is.
Dat de minister de tunnel niet verder wil laten onderzoeken, heeft te maken met de complexiteit. Het zou veel geld kosten om zoiets te maken en te onderhouden. Dat is het niet waard volgens de minister, omdat er daarvoor niet voldoende mensen van en naar het eiland reizen. Bovendien zou het niet goed zijn voor de 'sociaal-economische structuur' van Ameland en van het Waddengebied. Wat ze daarmee precies bedoelt, licht de minister verder niet toe in de brief.

Radicale maatregelen

Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor het toegankelijkheidsprobleem van Ameland. Op de vaarroute zijn geregeld grote vertragingen. Om betrouwbare reistijden te kunnen garanderen, zijn radicale maatregelen nodig, zeggen de betrokken partijen. Oplossingen moeten in het gunstigste geval in 2029 klaar zijn, het jaar dat de nieuwe vergunning voor het vervoer naar het eiland ingaat.
Provincie, Ameland en Noardeast-Fryslân zijn sinds september 2018 bezig met het zoeken naar oplossingen voor een betere bereikbaarheid van het eiland. Dat doen ze in opdracht van de minister en onder leiding van Rijkswaterstaat. In september vorig jaar kwamen ze met de volgende drie mogelijkheden: de bestaande verbinding behouden, een meer zuidelijkere vaarroute naar Ferwert of een tunnel onder de Waddenzee door.
De veerboot en watertaxi naar Ameland © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Alle drie scenario's hebben volgens de provincie hun voors en tegens, en er is meer onderzoek nodig om een goede keuze te kunnen maken. Het advies aan de minister is om alle drie de scenario's tegen elkaar af te wegen. De partijen vragen de minister om zo snel mogelijk de baten en kosten verder uit te werken en zo tot een oplossing te komen.
Avine Fokkens oer it ûndersyk fan de minister
Alle mogelijke oplossingen voor de toegankelijkheid van Ameland moeten in beeld worden gebracht. Dat is het advies van provincie Fryslân en de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om het verbeteren van de bestaande vaarverbinding, verplaatsing van de aanlegplaats van de veerboot van Holwerd naar Ferwert en een tunnel.