PvdA Smallingerland zegt vertrouwen op in coalitiepartner ELP: "Mailtje was de druppel"

De fractie van de PvdA Smallingerland heeft dinsdag het vertrouwen in coalitiepartner ELP opgezegd. Directe aanleiding is dat de ELP al extern juridisch advies wilde inwinnen over de situatie rondom schouwburg De Lawei, terwijl het college nog bezig met onderzoek. Volgens de PvdA is er een 'onwerkbare situatie' ontstaan.
PvdA Smellingerlân seit fertrouwen op
In de raad ging het vorige week over de subsidie voor schouwburg De Lawei. De ELP wilde een motie indienen om de subsidie om te zetten in een langlopende lening. "Het college had op dat moment niet genoeg informatie om een besluit te nemen en kreeg de tijd om erop terug te komen", legt PvdA-fractievoorzitter Anton Pieters uit.

Extern juridisch advies

Een dag later zou er een mail zijn binnengekomen van het CDA, Smallingerlands Belang en de ELP, met de boodschap dat ze van plan waren om extern juridisch advies in te winnen. Dat schoot de PvdA in het verkeerde keelgat.
Pieters: "Als coalitiepartij vind ik dat je je constructief moet opstellen. Je kunt niet van tevoren vinden dat het college haar werk niet goed doet, als ze het nog niet eens heeft gedaan. Dat vind ik een kwalijke zaak."
De PvdA zou zich eerder al hebben geërgerd aan het handelen van ELP-voorzitter Yntze de Vries. "Maar dat mailtje was de druppel", zegt Pieters.
It gemeentehûs fan Smellingerlân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
PvdA-fractievoorzitter Anton Pieters over de vertrouwensbreuk
ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries is verbijsterd en teleurgesteld. "We hadden graag duidelijkheid gehad in het debat, maar die was er niet. Toen hebben we met een aantal partijen gezegd dat we het dan maar juridisch moesten toetsen", zegt De Vries.
"Ik wil in een debat weten waar ik over praat en dan kun je twee weken wachten, maar als de vragen niet duidelijk genoeg zijn, dan moet je het uitzoeken. De PvdA koppelt daaraan dat wij het college wantrouwen."

Burgemeester

De Vries legde de twijfels na het debat voor aan burgemeester Jan Rijpstra. Die zou hebben gezegd dat het voor hem ook niet duidelijk was en dat hij begreep dat de ELP extern advies wilde inwinnen. "Voor mij was het toen helemaal niet meer een 'issue'", legt De Vries uit. "Je hebt als partij ook verantwoordelijkheid en dat heeft niks met vertrouwen of wantrouwen te krijgen, dat is gewoon je werk doen."
PvdA-wethouder Cor Trompetter heeft dinsdagochtend zijn ontslag aangeboden aan het college. De collegepartijen gaan dinsdagavond met elkaar in gesprek over hoe het nu verder moet.
ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries over de situatie