Ellia Smeding woont al 13 jaar in Fryslân, maar in Thialf rijdt ze voor Groot-Brittannië

Ellia Smeding maakte dit weekend haar debuut op het Europees kampioenschap afstanden. Smeding is 21 jaar, woont in Harlingen, maar is schaatsster voor Groot-Brittannië.
© www.orange-pictures.nl
Haar vader en moeder hebben elkaar leren kennen in Londen. Haar moeder is Brits en haar vader komt uit Harlingen. Na acht jaar zijn ze naar Fryslân verhuisd.. "Dat beviel zo goed dat we zijn gebleven."
Ellia raakte verslingerd aan het schaatsen en begint met schaatsen in Leeuwarden. Nu is ze 21 en rijdt ze voor TeamFrysk bij coach Siep Hoekstra. "Die beult mij flink af."
Ellia Smeding
Het gaat heel goed, zegt ze. "Met Reina Anema en Marwin Talsma zie je dat we goed meedoen. En ik heb dit weekend ook goed gereden. Alleen de massa-start viel tegen. Ik was na de 1000 meter wel op."
Op de 1000 meter reed ze een nieuw persoonlijk record.
Ellia Smeding is geboren in Groot-Brittannië en opgegroeid in een dorpje in de regio Oxfordshire, bij Londen. Op haar achtste verhuisde ze naar Fryslân. daar woont ze in Harlingen. Haar vader is eigenaar van Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie.
In Groot-Brittannië is schaatsen niet bepaald een populaire sport. "Helemaal niet. Er is zelfs geen 400 meter-baan. Shorttrack leeft iets meer door Elise Christie, maar omdat ze geen medaille op de Spelen heeft geen gehaald, is dat ook minder geworden."
Het halen van de Spelen is het doel voor Smeding. "Dat is mijn droom." Als Britse kan ze het makkelijker halen dan een Nederlander, omdat de concurrentie groot is. "Ik moet voldoen aan bepaalde quota. Bij bepaalde afstanden moet ik bij de eerste zoveel eindigen."
"Het is wel realistisch. Het kan. Maar ik ben geen natuurtalent. Ik moet er hard voor werken."
© www.orange-pictures.nl
Smeding kan er niet van leven. Van de Britse bond krijgt ze bijna niets. Haar vader is eigenaar van Smeding Groente en Fruit en sponsort haar. "Het is toch vooral een hele mooie hobby."

Persoanlike rekôrs

EK ôfstannen