Organisaties komen met stappenplan voor natuurinclusieve kringlooplandbouw

Zo'n 50 organisaties die zich met natuur, milieu en landbouw bezighouden, komen met een tienstappenplan om natuurinclusieve kringlooplandbouw te realiseren. De naam van het plan is 'De weg vooruit'.
Blommen yn bloei yn natuergebiet Wyldemerk © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Het is een initiatief van onder andere Kening fan 'e Greide. Het Wereld Natuur Fonds, maar ook It Fryske Gea en Friese biologische boeren doen mee aan dit plan. De organisaties willen zo gehoor geven aan de wens het systeem dat voedsel produceert op een manier te doen, waarbij de aarde ook in de toekomst levensvatbaar kan blijven. Met een kringloopwandeltocht op 14 januari willen de organisaties aandacht vragen voor hun tienstappenplan.

Snel actie

De wandelaars vragen de overheid om snel in actie te komen, omdat volgens hen het huidige systeem onhoudbaar is. Met het plan dat ze hebben opgesteld, willen ze een aanzet geven tot concreet beleid. De wandeling begint bij een boerderij in Delfgauw. Daar presenteerde eerder minister Carola Schouten haar kringloopvisie, maar volgens de 51 organisaties moet er meer worden gedaan. De wandeltocht gaat naar Den Haag, waar het stappenplan aan minister Schouten wordt overhandigd.
Skries yn it boerlân © Omrop Fryslân
In het plan schetsen de betrokken organisaties een overkoepelende visie voor de toekomst tot 2040. De essentie is dat Nederland een natuurinclusief kringlooplandbouw-voedselsysteem wordt. Met een rijke biodiversiteit aan bodemleven, planten, insecten en weidevogels. De organisaties geven aan dat ze geen protestgroep zijn, maar meedenken praten en werken willen aan het uitvoeren van beleid voor een betere balans in onder andere landbouw en natuur.

Urgente boodschap

Maricia de Graaff van Kening fan 'e Greide is de aanjager van het initiatief. Ze is er blij mee dat zoveel organisaties zich hebben aangesloten en er veel tijd en energie in hebben gestoken. Ze zegt dat met dit verhaal een hoopvolle, maar tegelijk urgente boodschap aan de politiek wordt afgegeven.