Boekekast #16: De koma-korrektor van Baukje Zijlstra

Luister jij graag naar Friese verhalen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Omrop Fryslân heeft in samenwerking met Boeken fan Fryslân een podcast ontwikkeld met daarin de mooiste Friese boeken en verhalen van dit moment: de Boekekast. In deze zestiende en laatste Boekekast kun je luisteren naar een fragment uit 'De koma-korrektor' van Baukje Zijlstra. Baukje Zijlstra leest voor uit haar eigen boek.
Net op het moment dat Betty Vonk, corrector bij een krant, bezig is een boek te schrijven over het Indië-verleden van haar vader Siemen Vonk, raakt hij in coma. Siemen heeft zich na de oorlog in 1945 aangemeld als oorlogsvrijwilliger voor Indië, maar heeft daar tijdens de Politionele Acties een bevel geweigerd. Daarvoor moest hij voor de krijgsraad verschijnen en heeft hij een jaar gevangen gezeten. Terwijl Siemen verward door hallucinaties in het ziekenhuis ligt, gaat Betty op onderzoek uit naar het waarom van de weigering.
Deze aflevering van Boekekast is net als de andere afleveringen te beluisteren op Spotify.

Baukje Zijlstra

De koma-korrektor, in 2018 verschenen bij de Afûk, is Baukje Zijlstra's debuutroman. Een jaar later kreeg ze de Douwe Tammingaprijs voor het beste van de tien prozadebuten, verschenen tussen 2014 en 2019.
De podcast Boekekast met Friese verhalen en fragmenten uit Friese boeken is een initiatief van Boeken fan Fryslân en Omrop Fryslân. Zestien weken lang wordt elke zondag een verhaal of fragment gepubliceerd op de website van Omrop Fryslân, in de podcast-app en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.