Doniahal in Sint Nicolaasga nog tot de zomer dicht: "We missen ons publiek"

De Doniahal in Sint Nicolaasga is nog tot de zomer dicht. In november brandde de hal volledig af en dat zorgde voor grote schade. Het dak moest open en de vloer heeft de vloer heeft het flink te verduren gehad van het water.
Opknappe Doniahal set útein
Die schade oplossen kost veel tijd en dus is nu besloten om de hal tot de zomer dicht te houden. Dat betekent dat het seizoen van met name de volleybalclub niet in Sint Nicolaasga zelf gespeeld kan worden.

Tot de zomer dicht

Tien grote ventilatoren staan op de vloer van de sporthal te blazen. Die zorgen dat de vloer weer droog wordt, want die heeft een zware klap gehad door de brand. "De brand op zich was niet het probleem", zegt Auke ten Hage van de gemeente.
"Maar het blussen daarvan heeft veel invloed gehad. De vloer is door het water op een aantal plaatsen bol gaan staan. Daarom hebben we besloten om deze eerst te drogen", zegt Ten Hage terwijl hij over de vloer loopt. "Pas dan kunnen we kijken of deze nog te redden is."
"Hoelang dat drogen duurt, weten we nog niet en dus hebben we besloten om de zaal tot aan de zomer dicht te houden", vult wethouder Jos Boerland aan. "Mocht deze toch eerder open kunnen, dan doen we dat natuurlijk ook."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de Doniahal
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het dak van de hal is opengebroken, want daar moesten de brandweermensen bij om het te kunnen blussen. "Nu zie je dat het dak flinke schade heeft", zegt Auke ten Hage. Hij is druk bezig om te hal weer op te knappe. "Maar de grootste schade zit vooral in zaken die je niet ziet."

Stinken

Auke loopt een trap op om de schade goed aan te wijzen. "Hierachter zit nog allemaal isolatie. We weten niet wat daar nog van te redden is en wat niet. Dat moeten we uitzoeken." Naast dat stinkt het ook erg in de hal. "Die lucht komt natuurlijk ook door de brand. Als je even binnen bent dan wen je eraan, maar prettig is het niet."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De volleybalclub van Sint Nicolaasga gebruikt de hal normaal gesproken altijd in de winter. Nu ze er niet terecht kunnen, zijn ze in andere dorpen van De Fryske Marren te vinden. "We gaan naar Balk, Lemmer en straks ook naar Sloten", begint voorzitter Frits Sybesma zijn verhaal. "Toch is het wel jammer dat wij nu niet thuis spelen, want je mist je publiek wel erg. Die kunnen bij een wedstrijd net even het verschil maken."

Andere hal niet altijd makkelijk

Sybesma moest door de brand snel reageren en een andere plaats voor de spelers zoeken. Dat lukte volgens hem wel, maar was niet altijd makkelijk. "Voor de andere spelers is het wat makkelijker om naar een ander dorp te rijden, maar voor de jongeren zonder rijbewijs wordt het een ander verhaal. Daarvan moeten papa en mama weer even brengen. Dat is soms wel wat lastig. Hopelijk kunnen we snel weer in de hal."
Wat betekent het nou voor de verenigingen in de hal?
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort