Femke Kok vierde op 500 meter en wereldrecord junioren: "Had ik nooit gedacht"

"Het laatste stuk dacht ik: ging het wel zo goed? Maar toen ik over de finish kwam en mijn tijd zag: echt super mooi!" Dat zei de 19-jarige Femke Kok uit Nij Beets zaterdagmiddag na afloop van de 500 meter in Thialf. Zij behaalde daar, als junior, op het EK afstanden de vierde plaats op de 500 meter. Ze reed een persoonlijk record van 37.66 en dat is tevens ook het nieuwe wereldrecord voor junioren.
Femke Kok had nooit gedacht dat ze zo goed mee zou kunnen komen:
Femke Kok fjirde op 500 meter, mar pakt wol wrâldrekôr by junioaren
De Russische Olga Fatkoelina reed haar met een winnende tijd van 37.40 van het podium. Met haar tijd was ze 0.09 secondes sneller dan de Oostenrijkse titelhoudster Vanessa Herzog. Angelina Golikova uit Rusland werd derde.

"Genieten van het publiek"

Voor de jonge Femke Kok is het een hele prestatie. "Ik ben heel tevreden en het is ook een hele eer." Hoe het komt dat ze zo goed heeft gereden? "Omdat ik ontspannen was. En ik heb genoten van het publiek. Dat heeft vandaag echt wel meegeholpen."
Het wereldrecord junioren komt voor haar als een grote verrassing, maar ook het feit dat ze zo dicht bij het podium zat. "Dat had ik nooit gedacht. Wie weet voor de komende jaren, dan kan ik mij nog genoeg verbeteren. En dat ik nog zo jong ben? Mooi toch! Dan kan ik nog even mee!."

De Jong: "Te veel fouten"

Letitia de Jong uit Veenwouden werd zesde met 38.19. Met die tijd kon ze na afloop niet tevreden zijn. "Het was gewoon niet goed. Er zaten te veel fouten in mijn rit en ik reed niet stabiel. Dan kun je een goede 37'er wel vergeten."
Letitia de Jong maakte te veel fouten op de 500 meter:
Letitia de Jong