'Happy no Waste' op NHL Stenden tegen verspilling in de landbouw

Zo min mogelijk eten verspillen, dat is het doel van de markt 'Happy no Waste' die donderdagmiddag bij NHL Stenden wordt gehouden. Een groep van 30 studenten heeft een 'verspillingsmarkt' gehouden, een initiatief van Stichting Grien dat met name gericht is op boeren.
Happy no Waste © Omrop Fryslân
"Je zoekt een podium om etensverspilling onder de aandacht te brengen", vertelt Theo Jansma van Stichting Grien, de initiatiefnemer van de markt. "We willen uiteindelijk kringlooplandbouw stimuleren, nieuwe producten ontwikkelen en korte 'ketens' creëren. Daar willen wij mensen mee inspireren en daar hebben we een streekmarkt voor opgezet."
"Kijk naar de reststroom en kijk naar de mogelijkheden wat je er verder mee kunt", zegt Jansma. "Dat hebben wij onder de loep genomen. Daar zijn leuke dingen uitgekomen waar de boeren zelf ook wel van onder de indruk zijn."

NHL Stenden

De markt is georganiseerd door studenten van NHL Stenden. "Wij hebben met de studenten tien thema's bedacht, dan moet je denken aan hoeveel producten wegraken, wat je daarmee kan, hoe het verpakt is en wat je met het andere afval doet."
Theo Jansma van Stichting Grien