Europees kampioenschap in Thialf is 'Wedstriid fan de Wike'

Letitia de Jong, Sven Kramer en Arjan Stroetinga. Zomaar drie namen van de schaatsers die komend weekeinde meedoen aan het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen. Van vrijdag tot en met zondag komt de Europese schaatstop in actie in Thialf; het is de 'Wedstriid fan de Wike' bij Omrop Fryslân.
Het EK afstanden is een van de belangrijkste schaatstoernooien van het seizoen, naast de wereldkampioenschappen. "Helemaal omdat er dit seizoen geen EK allround en sprint is", zo zegt sportverslaggever Andor Faber. Het is voor de eerste keer dat dat toernooi in Heerenveen georganiseerd wordt.
Welke Friezen maken kans op een Europese titel? "Op de 5.000 meter natuurlijk Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Bij de vrouwen is Ireen Wüst kanshebber op de 1.500 meter en wie weet wat zij en haar vriendin Letitia de Jong op de 1.000 kunnen. Ook op de ploegenonderdelen is Nederland favoriet, al is het nog de vraag wie daarop zullen schaatsen."
Het gehele weekend is Omrop Fryslân erbij. Er wordt op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zondagmiddag verslag gedaan van het evenement. Op internet is alles terug te lezen.

Een overzicht van de Friezen per afstand.

500 meter: Letitia de Jong, Femke Kok
1000 meter: Letitia de Jong, Ireen Wüst
1500 meter: Ireen Wüst
5000 meter: Sven Kramer, Jorrit Bergsma
Massastart: nog niet duidelijk, maar in elk geval Arjan Stroetinga
Ploegenachtervolging: nog niet duidelijk, maar in ieder geval Antoinette de Jong
Teamsprint: nog niet duidelijk
© Omrop Fryslân
In de 'Wedstriid fan de wike' staat elke week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht besteed aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Wedstriid fan de wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te zien.