Politieke crisis Ameland: raadslid Marinus stapt uit PvdA, weer om tafel over coalitie

PvdA-raadslid Irma Marinus van Ameland is uit de partij gestapt. Ze gaat verder als partijloos raadslid. Aanleiding voor de stap is dat ze zich niet thuis voelt in de coalitie van PvdA en AmelandEén. Dat komt door inhoudelijke zaken en het verschil in hoe beide partijen politiek bedrijven. AmelandEén wil zo snel mogelijk een nieuwe coalitie vormen.
It gemeentehûs op It Amelân © Google Streetview
Marinus heeft het met haar partijgenoten over de verschillen gehad en uit dat overleg is gelekt met de pers. Vanwege die vertrouwenscrisis is zondag voorzitter Tonnie Overdiep van de PvdA uit de partij gestapt. Ook dat was voor Marinus aanleiding om op te stappen. Ze wil met zo'n achterban niet verder, zegt ze. "Ik wil niet in een coalitie verder waar wantrouwen heerst."

Erg geschrokken

De fractie van AmelandEén wil zo snel mogelijk om tafel met alle partijen in de raad, nu Marinus uit de coalitie is gestapt en ook uit de PvdA. AmelandEén is de grootste partij op het eiland en vormde met de PvdA de coalitie. De PvdA had één zetel en is die nu kwijtgeraakt.
Andries Metz van AmelandEén: "We zijn erg geschrokken van het vertrek van Overdiep en Marinus. Het zijn zeer gerespecteerde collega's geweest en we hebben altijd een super samenwerking gehad. We betreuren het ten zeerste." Volgens Metz kon Marinus zich in de coalitie met zijn partij niet profileren hoe zij dat wilde en is het daarom misgegaan.

Nieuwe burgemeester

AmelandEén wil een nieuwe, stabiele coalitie, aldus Metz. "Voor ons staat stabiliteit echt op plaats één. Dat avontuur zijn we de afgelopen twee jaar met de PvdA aangegaan, en dat gaan we gewoon weer voortzetten in de nieuwe samenwerking." De gesprekken met de andere partijen zullen plaatsvinden na de installatie van de nieuwe burgemeester van Ameland Leo Pieter Stoel op 16 januari. PvdA-wethouder Ellen Bruins Slot blijft voorlopig in functie.
Andries Metz van AmelandEén