Van slavenketting tot ambtsketen: nieuwe hanger burgemeester vol geschiedenis

Wytse Piersma uit Dokkum is meer dan 200 uur bezig geweest met de nieuwe ambtsketen van Johannes Kramer. Maandag krijgt Kramer de ketting om wanneer hij wordt geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Piersma is trots dat hij aan de ketting heeft gewerkt. "Maar ik was niet de enige hoor, mijn vader heeft mij nog wat tips gegeven."
Nije ambtsketting boargemaster Noardeast Fryslân
Trots haalt Piersma de ambtsketen tevoorschijn uit een grote kluis. "Kijk, hier zijn we dan mee bezig geweest", begint hij enthousiast zijn verhaal, terwijl hij de ketting omhoog houdt. De ketting bestaat uit negen afbeeldingen die allemaal een hoogtepunt van de gemeente voorstellen. "Van Bonifatius tot 'Wachten op hoog water', alles komt erin terug", zegt Piersma.

Surinaamse slavenketting

De ketting is voornamelijk bijzonder omdat die bestaat uit zilverwerk dat is ingestuurd door mensen uit de gemeente. "Inwoners die nog wat zilver thuis hadden liggen, konden dit opsturen. We hebben meer dan twee kilo ontvangen."
Wytse houdt een grote zak met zilvergoed omhoog. "Dit is wat er nog van over is, voor de rest hebben we alles gebruikt. Het meest opmerkelijke wat we hebben ontvangen, was een Surinaamse slavenketting. Die had een inwoner van Dokkum meegenomen uit dat land. Dat was echt fascinerend."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een nieuwe ketting maken voor de burgemeester gebeurt niet zo vaak, maar toch is dit al de tweede keer voor de familie Piersma. Vader Dick maakte in 1984 de ketting voor de nieuwe burgemeester, Haije Sybesma, na de herindeling van de gemeente Dongeradeel.
"Het is voor mij al een hele grote eer om het te maken, maar dat komt er ook nog even bij", zegt Piersma emotioneel terwijl hij de ketting nog eens goed schoonmaakt. "Ik zeg niet welke mooier is hoor, want die van mijn vader mocht er natuurlijk ook zijn."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Wytse Piersma en de ketting

Overgedragen

De ketting wordt maandag overgedragen aan de nieuwe burgemeester. Piersma heeft er al lange tijd naar uitgekeken. "Ja, dan komt toch alles bij elkaar", zegt hij terwijl hij de ketting nog een goed bekijkt. "Al dat harde werk, betaalt zich hopelijk uit. Dat ze hem maar mooi vinden", lacht Piersma. "Maar als ik de reacties van andere mensen zo heb gehoord, moet dat wel lukken."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort