Jorrit Bergsma wint marathon in Thialf op indrukwekkende wijze

Jorrit Bergsma van Aldeboarn heeft zaterdagavond de marathon in Thialf in Heerenveen gewonnen. De Fries nam 2,5 rondes voor het einde afstand van het kleine peloton dat nog over was en kwam solo over de streep. Gary Hekman werd tweede en de Belg Bart Swings kwam als derde over de finish.
Jorrit Bergsma wint op yndrukwekkende wize maraton yn Thialf
Bij de marathon stond ook Douwe de Vries uit Hallum, nu woonachtig in Heerenveen, aan de start. De schaatser moest op het NK op de langebaan op de slotdag nog afzeggen vanwege de gevolgen van een longontsteking.
Lange tijd lukte het in Heerenveen niemand om bij het peloton weg te komen. Bart de Vries uit Heerenveen probeerde het een aantal keer maar hij werd keer op keer teruggehaald.

Bergsma mist slag

Met nog 55 ronden te gaan lukte het een groep van 22 man met onder anderen Bart en Douwe de Vries wel om weg te komen. Jorrit Bergsma had in eerste instantie de slag gemist, maar het lukte hem om op indrukwekkende wijze om alleen het gat te overbruggen.
Die groep had uiteindelijk tien rondes nodig om aan de achterkant va het peloton weer aan te sluiten en dus stond het grootste deel van de deelnemers met nog 45 rondes te gaan op een ronde achterstand.
Het peloton sprintte uiteindelijk met nog tien rondes op het bord af. Die sprint werd gewonnen door de Nieuw-Zeelandse Peter Michael, waarmee hij op de 24e plek eindigde.

Finale

In de finalegroep van nog 23 man zat ook Gary Hekman, die eerder deze week nog de Nederlandse titel pakte. En dus leek Bergsma te denken dat het geen goed plan was om de eindsprint af te wachten. Hij reed met nog 2,5 ronden te gaan weg bij de groep en kwam uiteindelijk solo over de streep. Hekman en Swings maakten het podium compleet.

Vrouwen

Bij de vrouwen werd eerder op de avond Marijke Groenewoud uit Hallum tweede. In de eindsprint was Irene Schouten te snel. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd derde.
© Orange Pictures