Omrop TIP: De Roma in de Bulgaarse Culturele Hoofdstad Plovdiv

In januari 2019 nam de Bulgaarse stad Plovdiv het stokje over van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa met als leidend thema: 'Zajedno/Met elkaar'. Maar Plovdiv is ook de stad met de grootste Roma-getto van de Europese Unie. Tienduizenden Roma wonen apart in de arme wijk Stolipinovo. Profiteren de Roma wel mee van de welvaart en de ontwikkeling van de Europese Unie of wordt de afstand tussen Roma en Bulgaren alleen maar groter?
FryslânDOK reisde naar Plovdiv, evenals wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden, en stootte met name op ergernis en spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen.

Spanning

De bedoelingen in Plovdiv leken niet verkeerd. De eerste culturele hoofdstad van Bulgarije moest het eeuwenoude Plovdiv in één keer op de kaart van Europa zetten. Tegelijkertijd wilde de stad werken aan betere verhoudingen tussen Bulgaren en Roma. Maar als dan een paar dagen voor de officiële opening in een buurgemeente van Plovdiv Roma midden in de winter uit hun huis worden gejaagd, lopen de spanningen hoog op en beleeft Plovdiv een vaste start, ook tot ergernis van de burgemeester.
Roma-activiste Lilyana Kovatchevain gesprek met programmamaker Bart Kingma © Omrop Fryslân
'Europa' is een reeks van 3 documentaires over minderheden in Europa. Fryslân DOK wordt uitgezonden door NPO2 op zaterdag 4 januari om 15.30 (met Nederlandse ondertiteling). Op zondag 5 januari is Fryslân DOK te zien bij Omrop Fryslân om 17.00 uur (ieder uur herhaald).