Arno Brok: "Landbouw moet ruimte krijgen, maar het moet wel anders"

Commissaris van de Koning Arno Brok zei in zijn nieuwjaarstoespraak in Leeuwarden dat we de landbouwsector in onze provincie de ruimte moeten geven. Hij benadrukte echter wel dat het anders moet. Bij de transformatie van de landbouw wordt ook inspanning gevraagd van zuivelcoöperaties, danken, veevoerproducenten en de consument.
© Provinsje Fryslân
Lees hier de volledige nieuwjaarstoespraak van de commissaris van de Koning.
Op het Provinciehuis in de Friese hoofdstad sprak Brok zijn nieuwjaarstoespraak uit. Het gaat goed met Fryslân, vindt Brok. "De Friese vlag wappert buiten onze provincie al lang niet meer alleen op het etiket van de koffiemelk", zo zei hij.

Schaduw

Maar er was ook schaduw, zo aan het begin van het nieuwe jaar. Zo sprak de commissaris over het steekincident in Drachten, waarbij de 16-jarige Roan om het leven kwam. Ook het dodelijke ongeluk op oudjaarsdag, de containerramp met de MSC Zoe en de boerenprotesten werden door Brok genoemd.
Verder sprak Brok over de landbouw: "De concepten van het verleden, zijn niet altijd de concepten van de toekomst. De landbouw heeft in onze provincie daadwerkelijk toekomst. Maar het zal ook anders moeten, met meer aandacht voor de kwalitatieve groei van de sector".
Daarbij vindt de commissaris dat we als consumenten moeten nadenken over de prijs die we willen betalen voor ons voedsel. "Zijn we bereid om meer dan de huidige 14% van ons inkomen te betalen voor ons voedsel?"
Verslaggever Jeroen Boersma spreekt met commissaris van de Koning Arno Brok