Nieuwe actie om afval containerramp op te ruimen: "De vervuiler betaalt"

Een jaar na de containerramp liggen er nog steeds plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog. Binnenkort gaan de gemeente, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aan de slag met een nieuwe opruimactie. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent. "We willen voor het broedseizoen zoveel mogelijk plastic bolletjes opruimen."
Ineke van Gent flak nei't guod fan de MSC oanspielde op Skiermûntseach © ANP
Het broedseizoen begint in april. Daarvoor moet er dus zoveel mogelijk afval zijn opgeruimd. Eenvoudig wordt het niet, geeft Van Gent toe, want het zijn heel kleine korreltjes. "Je moet het zand een beetje omwoelen, zodat de korreltjes naar boven komen. Dan kun je met een zuiger wel opzuigen. Dan worden de korreltjes en het zand weer van elkaar gescheiden."

Om de natuur denken

Bij het opruimen wordt rekening gehouden met de natuur. "We gaan ook heel goed opletten dat we het ecologische systeem op het strand niet verstoren, dus we doen het in etappes", zegt Van Gent. "Rijkswaterstaat heeft daar een paar ecologen voor beschikbaar gesteld."
De vervuiler betaalt, dus dat is MSC.
Ineke van Gent over de nieuwe opruimactie
En het is de bedoeling dat MSC, de rederij van het schip dat de 342 containers verloor, betaalt voor het opruimen. "Zoals het nu lijkt gaat de verzekering van MSC het betalen, zodat wij volgende week of zo snel mogelijk aan de slag kunnen."
MSC staat na de containerramp niet bekend als een partij die graag betaalt. Een deel van de claims staat nog open en de rederij stelde bij het uitbetalen al een keer de voorwaarde dat er geen nieuwe claims zouden komen. Maar Van Gent gaat ervan uit dat het nu goedkomt. "De vervuiler betaalt, dus dat is MSC. Het betalen kan wat sneller, maar ik hoop dat ze hun leven nog gaan beteren. Ook voor de toekomst. Want als er nieuwe rommel van de ramp aanspoelt, dan ga ik er wel vanuit dat MSC zijn verantwoordelijkheid neemt."
Ineke van Gent