Rondreizend kunstwerk over containerramp onthuld op Terschelling
Op Terschelling is donderdag het kunstwerk De Golf onthuld als aandenken aan de ramp met containerramp MSC Zoe. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaarscollectief Gejut in opdracht van Stichting De Noordzee. Die stichting vertelde ook dat er nog 800.000 kilo afval in zee ligt.
Verslaggever Remco de Vries op Terschelling:
Keunstwurk MSC Zoe
"Het kunstwerk stelt een container voor die gevuld is met afval van de MSC Zoe die aangespoeld is op het strand", legt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee uit. Meerdere eilanders hebben afval voor het kunstwerk beschikbaar gesteld. Het kunstwerk gaat rondreizen, zodat de grote ramp onder de ogen van de mensen komt. "Vandaag is het en jaar geleden 342 containers aanspoelden op het strand. Met het kunstwerk willen we aandacht vragen voor het feit dat er een jaar na dato nog 800.000 kilo in zee ligt."
Opruimen en voorkomen
Van Galen is er duidelijk in. "Wij willen dat dit opgeruimd wordt, want wij staan voor een schone en gezonde Noordzee. Ook willen we aandacht voor preventiemaatregelen in containervervoer, zodat zo'n ramp nooit weer gebeurt. Dan gaat het over verscherpt toezicht voor het vastzetten, beter laden en wegen van containers. Dat soort maatregelen juichen we erg toe."

Toch wil Van Galen nog niet vooruitlopen op het afsluiten van vaarroutes. "Op dit moment wachten wij de onderzoeksresultaten af van de toedracht van de ramp. We weten nog niet wat er precies gebeurd is. Die resultaten verwachten wij dit voorjaar en dan kunnen we beter kijken wat het nut is van het afsluiten van de zuidelijke route boven de eilanden voor bepaalde schepen, bepaalde ladingen of onder bepaalde weersomstandigheden."
Kritisch op minister
De minister heeft besloten om het opruimen te stoppen, vooral omdat het te duur is. Van Galen: "De minister beroept zich op die proportionaliteit. Zij zegt: het kost één liter diesel om 2,5 kilo plastic boven water te halen. Dat is appels met peren vergelijken. Bij een ramp met deze omvang is er een betere argumentatie nodig om de berging stop te zetten."

Marianne Houthuijse is van kunsteneaarscollectief Gejut. "Het is van in totaal 342 stukjes", vertelt ze. "Dat staat symbool voor de hoeveelheid containers die van boord zijn gegaan."
Kunstenares Marianne Houthuijse over het kunstwerk:
Gejut
"Het kunstwerk zit vol met rotzooi en kinderspeelgoed. My Little Pony, een kinderslippertje, granulaat. Het vertegenwoordigt maar een heel klein beetje van wat er allemaal in zee en op de stranden is beland."
In het kunstwerk zit ook een soort krab, die over de rommel loopt. "Die is mooi van lelijkheid", omschrijft Houthuijse het. "De krab is gemaakt van kinderriemen. Van niets is iets nieuws gecreëerd."