A7 tussen Zurich-Bolsward volgende week dicht door werk aan windpark

Twee delen van de A7 in het noordwesten van de provincie zijn volgende week dicht. Het gaat tussen 7 en 9 januari om het stuk tussen Zurich en afslag Witmarsum/Makkum en tussen 11 en 13 januari om het gedeelte vanaf dezelfde afslag tot Bolsward. De afsluiting is vanwege werkzaamheden voor de aanleg van Windpark Fryslân.
De A7 bij Witmarsum © Google Street View
Het windpark is het grootste windpark van de wereld dat in binnenwater, het IJsselmeer, wordt aangelegd. Er komen 89 windturbines in clustervorm. Het zal op termijn voor 50.000 huishoudens stroom leveren. Het draagt daarmee voor ruim 70 procent aan de Friese doelstelling voor windenergie in 2020. Nog dit jaar zullen de eerste windmolens in het park al werken.
"We leggen er een stroomkabel aan voor het windpark, die komt in de berm van de A7. Dus als er auto's langs komen, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom zijn er verkeersmaatregelen. In totaal gaat het wel om ruim 25 kilometer kabel. Het eerste deel bij de Afsluitdijk is al klaar, no beginnen we met het tweede deel tussen Zurich en Bolsward," legt Wendy Leenstra van het windpark uit.

Omleidingen

Van dinsdag 7 januari 21.00 tot donderdag 9 januari 06.00 uur is de A7 in de richting van Bolsward tussen Zurich en de afslag Witmarsum/Makkum (afrit 16) dicht. Het verkeer in de richting van Witmarsum/Makkum kan omrijden over Kimswerd en Arum. Verkeer naar Bolsward/Sneek kan over de provinciale weg naar Harlingen, Franeker, Winsum en Wommels.
Vanaf 11 januari 08.00 uur tot 13 januari 06.00 uur is de A7 tussen afslag Witmarsum/Makkum (afrit 16) en Bolsward dicht. Het verkeer richting Bolsward/Sneek kan omrijden via de Oude Rijksweg langs de A7.
Wendy Leenstra van Windpark Fryslân