Oudejaarsploeg Vesuvius uit Elsloo heeft 2.800 kilo aan kunstletters 'geleend'

Oudejaarsploeg Vesuvius uit Elsloo heeft massaal een hernia overhouden aan hun oudejaarsstunt. De ploeg haalde de woorden 'Tot Hier' op uit Rijswijk bij de Lek, deze kunstletters zijn 'geleend' van de gemeente Buren. De letters wegen zo'n 400 kilo per stuk en zijn behoorlijk groot. Het is een wonder hoe ze de letter mee konden nemen zonder dat iemand het heeft gemerkt en het gekke is dat nog niemand de grote letters miste.
Vesuvius Elsloo Stunt
De letters vormen eigenlijk een kunstwerk van Jan Kleingeld dat in 2014 bij Rijswijk neergezet is, eigenlijk zouden aan beide kanten van de Lek 'Tot hier' en 'Tot daar' moeten staan, om de grens van het eerdere Romeinse Rijk aan te geven. Het tweede deel 'Tot daar' is nooit geplaatst omdat de gemeente aan de overzijde van het water dat niet wilde.

Aandacht voor de boeren

"Ons idee was om hiermee aandacht te vragen voor dat boeren niet nog verder de stront in worden geholpen door de regering. Wij vonden dit een origineel idee. We zagen dat er al meer was ontvreemd, zoals koeien en kippen. Dit was wel een mooi alternatief," leggen de mannen van de oudejaarsploeg uit.
© Simone Scheffer

Met spierkracht weggehaald

Het weghalen van de letters was nog een flinke klus. Een voor een zijn de letters op twee karren gezet. "Dat was zeer zwaar. Ongeveer 400 kilo per stuk, en dat hebben we puur met mankracht opgetild. Ik heb wel aardig spierpijn na de tijd gehad."

Gemeente miste de letters nog niet

Intussen is er overlegd met de gemeente Buren, waar de letters stonden. "Gelukkig heb ik vanochtend contact gehad met de gemeente Buren. Nu missen ze het wel, maar dat hebben we tot vandaag nog niet gehoord. Als je zoiets groots nog niet mist, dat is wel zonde. Maar het blijft een mooie stunt. Waarschijnlijk gaan we ze in de loop van volgende week terugbrengen." De mannen geven aan dat ze dan wel wat meer hulp inschakelen, en het niet alleen met spierkracht oplossen.

Trots

"Het staat hier zeker mooi, maar de gemeente wil ze ook weer terug hebben. Dus we brengen ze netjes terug. Maar het is mooi dat je zoiets voor het dorp kunt doen. Dat je zoiets naar Elsloo kunt halen, dat is hartstikke leuk. En het verhaal is ook goed. Het valt niet te missen," zeggen de mannen. Ze zijn er zeer trots op. "Het is wel leuk om de andere ploegen te overtreffen. Wij hebben sowieso de grootste en zwaarste stunt.
Verslaggeefster Johanna Brinkman bij de ploeg in Elsloo