Drukkere jaarwisseling bij ziekenhuizen, brandweer heeft het iets rustiger

De Friese ziekenhuizen hebben het deze jaarwisseling drukker gehad dan voorgaande jaren. Er werden vuurwerkslachtoffers binnengebracht, maar ook mensen met een vergiftiging door alcohol of drugs en verkeersslachtoffers, met name door de twee grote kettingbotsingen in dichte mist.
Drokkere jierwiksel
In het Medisch Centrum Leeuwarden zijn zes vuurwerkslachtoffers behandeld. Zij hadden vooral letsel aan hun gezicht of aan hun ogen. Vijf patiënten kwamen binnen met een alcoholvergiftiging.
De drukte in ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen kwam vooral door de kettingbotsingen aan het begin van de avond op de A32 en de A7. In het ziekenhuis in Heerenveen werden geen vuurwerkslachtoffers binnengebracht, maar wel mensen met een vergiftiging door drugs en/of alcohol.
Nij Smellinghe in Drachten moest één vuurwerkslachtoffer behandelen en drie mensen met een alcoholvergiftiging.

Grootste brandweerinzet bij kettingbotsingen

De brandweer had het iets rustiger dan vorig jaar. De brandweerlieden moesten 83 keer in actie komen. De grootste inzet was bij de botsingen op de A32 en de A7.
Ingrid Weert
De politie had het vooral druk met de twee grote ongelukken op de A7 en A32. Het kwam hoofdofficier van dienst Susanne Huijing dan ook goed uit dat het verder een relatief rustige oudejaarsnacht was in Fryslân. Huijing was er ook goed over te spreken dat deze jaarwisseling in Fryslân geen enkele hulpverlener of politieagent in het werk is gehinderd of lastiggevallen.
In Groningen was het een ander verhaal: in Muntendam en Oude Pekela werden hulpverleners met vuurwerk bestookt. Op eerstgenoemden locatie raakte daarbij een politieman zelfs lichtgewond. Hulpverleners en agenten moeten veilig kunnen werken en na afloop ook weer veilig naar huis kunnen, zegt Huijing.