Marathontoppers op jacht naar titel: "Het wordt een hele andere koers"

Arjan Stroetinga gaat woensdag voor zijn achtste NK-titel op de marathon. Nieuwjaarsdag wordt de marathon op kunstijs verreden in Enschede. Stroetinga is recordhouder wat betreft NK-titels. Hij won afgelopen jaar en afgelopen weekend won hij de Nederlandse titel op de massastart. Zodoende is de 38-jarige schaatser nog altijd een van de favorieten.
Arjan Stroetinga oer NK Maraton

Arjan Stroetinga

Afgelopen jaar pakte Stroetinga de titel. Toch is het maar de vraag of hij voor eigen succes kan gaan. "We moeten zien hoe de wedstrijd verloopt. Natuurlijk gaan we voor de titel als ploeg, maar wie hem dan pakt, maakt mij niet zoveel uit," zegt Stroetinga. "Natuurlijk wil ik winnen," zegt hij, "maar als Bob in een winnende positie komt, dan vind ik dat ook prima. Aan Bob en Jorrit heb ik veel titels te danken, dus als ik voor hen moet knechten dan doe ik dat en als het een sprint wordt, dan rijd ik de sprint."
Stroetinga vindt het NK altijd een aparte wedstrijd: "Heel veel jongens wachten erg af en dan wordt het een hele andere koers dan een normale wedstrijd."
Jorrit Bergsma oer NK Maraton

Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma kijkt er naar uit om weer eens aan een marathon mee te doen. "In november heb ik mijn laatste marathon gereden en ik heb echt zin in het schaatsen van marathons." De afgelopen periode kwam Bergsma niet aan het schaatsen van marathons toe. "Vorige maand heb ik toch een beetje mijn team in de steek gelaten."
Bergsma hoopt dat een ploeggenoot de titel pakt. "Het liefst win ik zelf, elke titel die je kunt pakken, pak ik graag mee, maar het belangrijkste is dat de ploeg wint." Volgens Bergsma zijn schaatsers zoals Gary Hekman en Bart Hoolwerf de favorieten. "De mannen van AB Vakwerk zijn wel heersend dit jaar, dat is dé te kloppen ploeg."
Bruorren Bob en Bart de Vries oer NK Maraton

Bob en Bart de Vries

Ook de broers Bob en Bart de Vries doen mee aan het NK, maar ze zitten beide wel in een andere ploeg en moeten dus ook tegen elkaar strijden. Volgens beiden valt het niet te zeggen wie van de twee broers de meeste kans maakt. "We zijn allebei schaatsers die graag een ronde voorsprong pakken. Om de titelstrijd dan in de sprint te beslissen, zou het allermooiste zijn", zegt Bart. Volgens Bob de Vries moet Arjan Stroetinga het doen in zijn team: "Stroetinga is altijd onze troef in de sprint. Hij laat altijd zien dat hij het nog niet verleerd is. We zullen volop voor hem werken, maar natuurlijk hoop ik ook op mijn eigen kans."

Geen plan B

Bart de Vries hoopt niet dat het op een sprint uitdraait. "Wij zijn een ploeg met alleen maar aanvallers en daar moeten we het van hebben. Wij hebben geen plan B voor de sprint." Bob denkt echter niet dat een sprint uitblijft: "Hoe graag we ook een aanval willen, sprinters hebben toch de grootste kans. Er wordt op het NK altijd weinig weggegeven en voor een aanval heb je toch een beetje ruimte nodig."
Bob ziet veel kanshebbers voor de titel: "AB Vakwerk is een hele sterke ploeg en ook Okay heeft twee favorieten. Wij hebben natuurlijk Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma en dan heb je ook nog een hele groep outsiders."
Marijke Groenewoud oer NK Maraton

Marijke Groenewoud

Bij de vrouwen is Irene Schouten de grote favoriet. "Maar ik denk dat ik ook wel leuk mee kan doen," zegt Marijke Groenewoud. Zij zit bij ZiuZ, een zustervereniging van Irene Schouten's Royal A-Ware, maar "Als het er op aankomt, sprinten zij misschien wel tegen elkaar en als ik daarvoor rijd, hoef ik ook niet op de rem om haar te laten winnen." Naast Schouten en zichzelf ziet Groenewoud ook andere outsiders: "Manon Kamminga kan goed sprinten en er zijn ook een paar goede ploegen die kunnen aanvallen, team Turner is daar één van en A6 kan dat ook."
In de 'Wedstriid fan de wike' staat iedere week op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de 'Wedstrijd van de week'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.