Jorrit Bergsma pakt zesde nationale titel op tien kilometer

Jorrit Bergsma heeft zondagmiddag in Thialf zijn zesde nationale titel op de tien kilometer gepakt. Bergsma versloeg in de slotrit zijn grote concurrent: Patrick Roest, die tweede werd.
© Orange Pictures
Voor Jorrit Bergsma was het zijn vierde Nederlandse titel op rij op de NK afstanden. Hij reed zondag de op twee na beste tijd ooit op de tien kilometer in Thialf: 12.45,04.

Lang gelijk op

Roest en Bergsma gingen lang gelijk op. Beide rijders zaten vooral tussen de 30.50 en 31.10. Beiden wisselden ze elkaar af, maar een echte voorsprong voor een van beide kwam er lang niet. Bergsma pakte na een derde van de race een kleine voorsprong, al was die nooit meer dan een seconde. Het was vooral afwachten wie als eerste kon versnellen.
Jorrit Bergsma pakt sechde nasjonale titel op tsien kilometer
Met nog zeven ronden te gaan zette Bergsma een lage 30'er neer en hij herhaalde dat daarna. Hij kwam zelfs in de 29 terecht. Zijn eindtijd ging zelfs richting het baanrecord van Roest (12.42,97), al lukte dat niet. Bergsma's eindtijd was 12.45,04. Roest kwam tot 12.48,59.

Knappe rit Talsma

Marwin Talsma uit Grou reed een knappe rit, zette een tijd van 12.59,12 neer en verbeterde daarmee zijn persoonlijk record met acht seconden. Hij plaatste zich daarmee niet voor het WK, maar werd wel heel knap derde op het NK.
Marwin Talsma
In de rit na die van Talsma kwamen twee Friese broers tegen elkaar in actie: Bob (35) tegen Bart (31) de Vries. Bart reed zaterdag een mooi persoonlijk record op de 5000 meter en leek daarmee de man in vorm voor deze wedstrijd. Bob nam een voorsprong in het begin, al werd het gat nooit echt groot.
Bart en Bob de Vries
Met nog veertien ronden te gaan nam Bart het echter over. Hij kon zich toen concentreren op de tijd van Marwin Talsma, maar zijn rondetijden gingen te snel naar de hoge 31'ers. Bob kwam zelf terug in de race, nam afstand van Bart en won de race in 13.11,33, met ruim acht seconden voorsprong op zijn broer.

"Wilde meer laten zien"

"Dat is dan ook het enige positieve aan deze race", zo zei Bob. "Ik heb natuurlijk al aangegeven me te concentreren op de marathon, maar als je meedoet, wil je toch meer laten zien dan dit." Voor Bart de Vries was het een kwestie van proberen de tijd van Talsma aan te vallen. "Ik had 31.00 in gedachten, maar al redelijk snel had ik door dat dat hem niet werd."

Uitslag tien kilometer