Waardering raakt Piet Paulusma: "Ik ben ook maar een mens"

Het allerlaatste 'Piet's weer' bij SBS is maandag 30 december te zien, daarna is het echt voorbij voor de 63-jarige Friese weerman na 23 jaar bij die zender. Na een zoektocht is bekend geworden dat hij als weerman bij Omroep MAX aan de slag gaat. In het radioprogramma Buro de Vries kijken we met hem terug: hoe heeft hij dit roerige jaar beleefd?
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Op 2 januari begint hij bij Omroep MAX. "Dat is even wennen aan andere tijden, maar het is een mooie overstap. De 25 jaar volmaken bij zowel SBS lukte niet. Daar was ik wel erg teleurgesteld over, ik ben er het afgelopen jaar erg mee bezig geweest, met gesprekken. Er gebeurde van alles. Het was spannend van wat gaat het worden."

Doorbraak

Hij is altijd aardig gebleven. "Met slaan en schoppen bereik je niets. Het is het beleid van het bedrijf. Ze hebben me nooit verteld waarom, ze zeiden alleen maar dat ze een andere kant op wilden. Het wordt nu een meer modern Amerikaans weerbericht heb ik begrepen. In dat moderne zou ik wel passen, maar niet in een studio. Ik sta buiten, daar ben ik bekend mee geworden met het buiten presenteren. In het begin bij de Omrop heb ik ook maar twee keer in de studio gezeten."

Hoe wordt het afscheid?

"Het wordt maandag een hectische dag. Ik ben 's morgens een halfuur te horen op Radio 1, 's middags komt het Jeugdjournaal en bij de laatste opname van het weer komt veel pers." Eerst zou er geen pers zijn, maar er kwamen verschillende verzoeken binnen. "Het is niet 'des Piets' dat er geen mensen bij zijn, dat toegankelijke hoort bij mij." Daarna neemt hij afscheid van zijn collega's. "Er komen een paar bazen die ik al heel lang ken, de nieuwe bazen komen niet. Ik hoef geen groot feest, maar ik wil wel afscheid van collega's nemen, met een hapje en drankje."
Piet Paulusma © Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Hoe is het ook alweer begonnen?

Met de 'koorts' van de Elfstedentocht van 1995/96 is Piet Paulusma landelijk bekend geworden. "Het bestuur kreeg elke dag een fax van mij met het weer en ik voorspelde dat het min 12 werd, terwijl collega's dooi voorspelden." Met Henk Kroes had hij contact gekregen na een onderzoek over ijsgroei. De voormalige voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden is heel positief over de weerman. "Dat raakt me, vooral van hem omdat het door hem allemaal is begonnen."

Bekende Nederlander

Toen hij bij SBS begon, had hij nooit gedacht dat hij een bekende Nederlander zou worden. "Ik heb van mijn hobby gewoon mijn beroep gemaakt, maar anderen zeiden dat ik wel een BN-er zou worden. Ik heb meteen gezegd dat er wel iets Fries in het weerpraatje moest zitten, want ik komt uit Fryslân. Dat werd dus 'Oant moarn. Een van de mensen van SBS zei toen: over een halfjaar zegt heel Nederland 'Oant moarn' en dat was ook zo, maar dat had ik nooit gedacht. Op een moment waren er één miljoen kijkers. Zo heb ik er nooit naar gekeken."
Ik let er wel op wat ik in het openbaar doe.
Piet Paulusma

Hoe om te gaan met de populariteit?

"Daar groei je in, ik neem altijd tussen de mensen het weer op, daar geniet ik van. De belangstelling die ik kreeg toen bekend werd dat ik weg moest, zie ik als waardering, daar ben ik blij mee. Het raakt mij ook, ik ben ook maar een mens. Als ik op locatie kom, willen mensen met me op de foto en daar neem ik de tijd voor."
Of hij veranderd is? "Ik let er wel op wat ik in het openbaar doe. Op locatie is het vaak 'hé, een biertje?' en dat doe ik niet." Zijn familie werd er ook mee geconfronteerd. "Die moeten er ook mee omgaan, toen ik begon zaten de kinderen nog op school, maar ze hebben het goed opgepakt. Op het moment dat er iets in de roddelbladen staat, wat niet klopt, is dat niet altijd leuk." Daar had z'n ex-vrouw Joke weleens moeite mee. "Voor mij is het gewoon, maar de omgeving moet ermee kunnen omgaan. Daar kun je geen cursus voor volgen. Je betaalt een prijs, maar er is ook veel plezier. De warmte is er nog steeds."
Timo Jepkema is fan van Piet Paulusma, hij was ook waarnemer van station Lekkum. "Het is een gastvrije, enthousiaste vakmalloot. Hij werkt hard en maakt lange dagen, daar heb ik respect voor. Ik heb stage bij hem gelopen, hij is als weerman gedetailleerd met de wind, dat is heel belangrijk in Fryslân als je op het water zit."
Hij vertelt nog een anekdote: "We waren een keer met de familie op wintersport en we stonden op het punt om weer naar huis te gaan. Er was heel veel regen voorspeld. We twijfelden, moesten we blijven? Piet zei: je moet blijven, ik heb de Duitse kaarten gezien en er komt een enorm pak sneeuw aan. Toen zijn we gebleven en we hebben een fantastisch mooie dag gehad met een bak sneeuw. Dat had Piet als enige voorspeld. Dat zal ik nooit vergeten."
© Omrop Fryslân

Last van het weer

"Het weer heeft geen invloed op me, maar als ik echt mis zit met het weer, dan heb ik wel de pest in op mezelf. Maar ja, dan zit ik zelf ook in het slechte weer. Ik heb het weleens gehad dat we met de boot weg zouden gaan omdat het mooi weer zou worden, maar toen regende het. Ja, dan zit ik zelf ook in de regen."
Hij kijkt niet naar andere weervoorspellers. "Maar ik heb wel eens een slechte nacht gehad als ik enige vorst voorspelde en dat ik dan blij was dat het wel vroor. Blijkbaar ben ik dan toch de beste. Ik maak gebruik van Duitse modellen en kijk naar stromingspatronen. Weerkamerervaring is anders dan alleen meteorologie."

Is Piet Paulusma een workaholic?

"Dat zeggen mensen, maar ik neem mijn rustpunten wel. Ik ga op in mijn passie, ik ben iemand die hard werkt." Zijn stemproblemen waren een signaal dat zijn lichaam rust nodig had. "Ik heb geleerd om naar mijn lichaam luisteren. Als ik moe ben, ga ik even een uurtje liggen, die rust neem ik nu overdag."
© Arjan Sijtsma Photography / Omrop Fryslân

Komt er nog een Elfstedentocht?

"Die komt er. Drie jaar geleden zei ik binnen tien jaar, dus nu binnen zeven jaar. Het weer heeft steeds grotere extremen. Het is vaker te warm, het warmterecord is deze zomer verpulverd met maar liefst twee graden. Bij die extremen hoort ook een strenge winter. Natuurlijk hebben we te maken met klimaatverandering. Deels is dat een natuurlijk proces, maar we zijn ook met meer mensen op de wereld, er is meer industrie, er zijn meer auto's, we halen meer uit de grond en sturen meer de lucht in."
Op 2 januari is bij Omroep MAX Piets eerste weerbericht op televisie te zien.
Piet Paulusma in Buro de Vries