Davos blijft nodig voor astmapatiënten zoals Sanne

Bij het Zwitserse Davos denken de meeste Nederlanders aan een prachtig vakantie-adres, maar voor de 22-jarige Sanne Menger uit Balk is de reis bittere noodzaak. In de stad zit het Nederlandse Astmacentrum, waar zware astmapatiënten kunnen aansterken.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Sanne is nu driemaal in Davos geweest en zou er in januari voor de vierde keer naar toe, tot ze begin deze maand te horen kreeg dat er geen vergoeding meer is voor de reis van haar zorgverzekering. De Balkster heeft een van de zwaarste vormen van astma, en ze heeft de behandeling erg nodig. Op dit moment lukt sporten sowieso niet: "Ik moet blij zijn als ik zo nu en dan even kan wandelen."
De vorige keer dat ze naar het Alpenland ging merkte ze direct resultaat: "Ik kon toen veel sporten, ik had mijn conditie er zo goed opgebouwd, dat ik vijf dagen per week kon sporten. Nu is dat zo erg naar onderen gegaan, dat ik niets meer kan."
De medicijnen van Sanne © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Petitie

Met lotgenoten begon ze een petitie en betrok ze de landelijke politiek erbij, en met succes: deze week hoorde ze dat ze toch naar Zwitserland mag afreizen. "Op 20 januari stap ik op het vliegtuig, en mag ik weer drie maanden revalideren."
Dit klinkt misschien als een betaalde vakantie, maar dat is het volgens Sanne absoluut niet: "Je zit er zonder familie, zonder vrienden, en je kunt niet werken of naar school." Ze heeft het zelf dan ook wel moeilijk gehad op haar vorige reizen. "Maar als je beter wordt, dan weet je waar je het voor doet."
Davos bliuwt nedich foar astmapasjinten