'Muzikale duizendpoot' Esther de Jong wint Friese Popprijs

Zangeres Esther de Jong uit Dokkum heeft vrijdag de Friese Popprijs gewonnen. Die werd uitgereikt bij de Friese Popawards in café Neushoorn in Leeuwarden. De Jong heeft har ontwikkeld tot een 'muzikale duizendpoot', zei de jury. De publieksprijs ging naar het Leeuwarder festival Promised Land.
Nadat ze de prijs won, zong Esther de Jong nog het nummer 'Verspilde tijd':
Esther de Jong
Eerder dit jaar tekende De Jong een platencontract bij Excelsior. Volgend jaar brengt ze haar eerste EP uit. Over dit jaar: "Veel nieuwe dingen gedaan, repeteren met nieuwe mensen, nieuwe plannen maken. Normaal doe ik dingen alleen, en nu komen daar allemaal andere mensen bij. Heel leuk, maar nu moet ik communiceren en zo." Esther de Jong is de opvolger van Joost.
De Jong kreeg meer stemmen dan The Homesick en Magnificence. The Homesick komt ook uit Dokkum. De band brengt in februari zijn tweede sudio-album uit. De afgelopen weken kwamen al twee nummers van die nieuwe plaat online. Het nieuwe album wordt uitgebracht bij het grote platenlabel Sub Pop. Magnificence is een DJ-duo uit Leeuwarden, dat dit jaar onder andere bekend werden door een samenwerking met Peugeot in een reclame. Ze maken dancemuziek.
De reactie van Esther de Jong:
Reaksje Esther de Jong

Promised Land krijgt 48,3% van de stemmen

Iedereen kon bij Omrop Fryslân stemmen voor de Publieksprijs. Het festival Promised Land kreeg met 48,3% verreweg de meeste stemmen. Eerder deze week werd bekend dat het volgend jaar niet door kan gaan, vanwege te weinig capaciteit bij de politie.
Promised Land
In zijn dankwoord refereerde Bobby Veenstra van de festivalorganisatie ook aan dat nieuws. "Wij voelen ons ontzettend gesteund door jullie."
De voorsprong van Promised Land op de andere genomineerden was groot. Dokk'em Open Air eindigde met 11,9 procent van de stemmen op de tweede plaats en Into the Grave werd derde met 8,5 procent van de stemmen. In totaal waren er tien genomineerden.

Wiebe Kaspers wint Bernlef Prijs

Wiebe Kaspers kreeg de Bernlef Prijs. Dat is voor een artiest of organisatie die de meeste betekenis heeft voor het Fries. De tweede prijs was voor Sjoerd ensa en de derde voor het festival Liet. De nieuwe opzet van het festival wordt gewaardeerd.

Talent Award naar Noorderlicht

De Talent Award ging naar het hiphoptrio Noorderlicht uit Nijemirdum. Singer-songwriter Boaz werd tweede, doomband Ganos Lal derde.
3VOOR12/Friesland maakte ook het Friese album van het jaar bekend. Die eer ging naar I-lonca, voor haar EP met dezelfde titel. Omen van de band Atmoran kreeg de meeste stemmen bij de verkiezing Song van het Jaar.
Later op de avond wordt onder andere nog de Friese popprijs uitgereikt.
Bekijk de awardshow hier:
De Friese Popawards zijn de traditionele afsluiting van het popjaar in Fryslân. De organisatie ligt in handen van Friesland POP, dit jaar in samenwerking met Iepen UP, 3VOOR12/Friesland en Omrop Fryslân. De afgelopen jaren werden de prijzen uitgereikt op het Freeze Festival, dat nu niet meer bestaat.