Jongensopvang van Fier is na een jaar al te klein

In gemiddeld elke schoolklas van 30 leerlingen zit een jongen die slachtoffer is van seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is een ruwe schatting, zegt Jaco de Rapper van landelijk expertise- en behandelingscentrum Fier.
Jongesopfang Fier te lyts
Het echte getal ligt misschien nog wel veel hoger. Om de groep te helpen heeft Fier een speciale groep opgericht alleen voor jongens, Ravi. De groep draait sinds februari en heeft nu al te maken met een wachtlijst.
Op een geheime plaats in Leeuwarden wonen zes jongens bij elkaar. Het is een opvang- en behandelgroep voor jongens die te maken hebben met dit soort misbruik. Er is altijd begeleiding aanwezig. Toch hebben de jongens alle vrijheid om naar school te gaan of te sporten. Een van hen is Ismaël.

'Code Rood'

Ismaël had een zogenoemde 'Code Rood'. Het houdt in dat hij in gevaar was. Ismaël: "Ik ben ervoor uitgekomen dat ik homo ben. En ik heb een islamitische achtergrond. Direct toen het bekend werd, werd ik met de dood bedreigd. Ik ben via familie in Leeuwarden terecht gekomen. Mensen konden mijn homoseksualiteit niet accepteren en ik was echt onveilig."

Hulpverleners vragen niet door

Veel jongens die bij Ravi komen hebben zo'n code. Ze zijn weggezakt in een moeras vol problemen en kunnen daar amper uitkomen. Het is ook een groep de lastig te bereiken is, zo zegt De Rapper. "Seksueel misbruik is iets wat eigenlijk niet past bij jongens en dat heeft ook te maken met schaamte. Dat overkomt een jongen niet, wordt er gedacht." Wat er dan volgens De Rapper gebeurt, is dat mensen wegkijken. Dat heeft tot gevolg dat een jongen niet lekker in zijn vel zit en in problemen belandt.
"De problemen bij de jongens zijn deels te vergelijken met de meiden. Maar bij de jongens gaat het om het gedrag dat anders is, ze experimenteren met zaken die je liever niet ziet." Volgens De Rapper krijgen jongens dan andere reacties dan meiden. "Bij jongens wordt door hulpverleners of ouders te weinig er op doorgevraagd. Het gedrag wordt gezien als het probleem." En dat terwijl eigenlijk het misbruik het probleem al is.
En dat misbruikt gebeurt al en vaker dan de meeste mensen denken. Langzaamaan wordt dat meer en meer duidelijk bij hulpverleners en die weten zo Ravi te vinden. De Rapper: "We zijn nu bezig met een groot onderzoek om in kaart te brengen hoe vaak dit voorkomt. Wat er gebeurt en ook hoe we ze het beste kunnen helpen."
Jaco de Rapper © Omrop Fryslân
Ismaël is niet zijn echte naam. Vanwege zijn veiligheid is het niet mogelijk die te gebruiken. Zijn echte naam is op de redactie bekend.

Offline een nieuw begin maken

Daar zit nog een fase voor. Als de jongens binnen komen moeten ze hun telefoon en computer inleveren. De Rapper: "De jongens worden via Facebook, WhatsApp of Instagram gezocht. Maar ze moeten uit dat netwerk. Wie ben je? Daar gaat het om." De meeste jongens krijgen ook een vorm van traumatherapie: "Sommigen zijn door het seksueel misbruik of door het grensoverschrijdende gedrag dusdanig getraumatiseerd. Dan gaat het slecht op school en gaan ze hun bevrediging zoeken in zaken die afleiden. Het wordt een zoektocht naar de vraag: 'Wie ben ik.' Daardoor raken jongens in de war, gaan ze twijfelen of ze misschien homoseksueel zijn. Dat kun je met een traumatherapie goed aanpakken."

Praten, praten en nog meer praten

Voor Ismaël begon het hulptraject met praten. Hij moest leren hoe hij met zijn homoseksualiteit om moest gaan, hoe hij dat bespreekbaar kan maken. En dat dan ook in combinatie met zijn geloof. Bij Ravi op zolder heeft Ismaël zijn kamer. Het is er opgeruimd en schoon. Op de grond ligt een gebedskleed. "Ik bid vaak. Ik ga ook naar de Moskee. De mensen daar kennen mij niet. Ik kom, ga bidden en ben weer weg."
Overdag gaat hij naar school, op stap met vrienden en heeft hij werk. Daarnaast heeft hij therapie. Dat bestaat onder anderen uit zogenoemde 'systeemgesprekken'. "Daar wordt alles bespreekbaar gemaakt. Ik praat dan samen met mijn mentor en een therapeut. We bespreken zaken die nodig zijn om de band met mijn familie te herstellen. Mijn moeder is daar ook bij."
Dat is volgens De Rapper van groot belang: "Ouders hebben ook een verhaal. Zijn moeder heeft bijvoorbeeld ook hulp nodig. We moeten investeren in het herstel met de band met hun ouders."
© Ravi

Broers

De jongens die nu bij Ravi in de opvang zitten hebben allemaal een verschillende achtergrond. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ismaël: "We komen altijd voor elkaar op en helpen elkaar. Uiteraard hebben we ook altijd wel wat te klagen over een ander maar heeft iemand hulp nodig dan staan we er. Wij zijn eigenlijk een soort van broers geworden." Ismaël staat zelf graag in de keuken: "Ja, ik vind koken echt leuk. Ik maak dan het eten. Zo nu en dan helpt een van de anderen mij. Dat is echt leuk om te doen."
De eerste jongens verlaten Ravi nu zo langzaamaan. Voor De Rapper een teken dat ze goed werk geleverd hebben: "Een jongen die binnenkwam en enorm worstelde met de vraag of hij nu homo, bi of hetero was gaat nu zelfstandig wonen. Hij heeft een vriendinnetje waar hij oud en nieuw mee gaat vieren. We onderhandelen nu met hem over wat hij wil. Dat is een enorme winst." Bij Ismaël ziet hij zo'n zelfde vooruitgang: "Hij heeft het vertrouwen in zijn omgeving hervonden. Belangrijk is ook dat hij nu een balans heeft gevonden tussen zijn geloof en zijn homoseksualiteit."

Ravi verder uitbreiden

Volgens Ismaël is een opvang als Ravi hard nodig. "Was ik hier niet geholpen dan was ik op straat gebleven. Dan had ik geworsteld met mijn homoseksualiteit. Dan had ik nooit geleerd hoe ik daar mee om moet gaan. Hier kreeg ik een veilige plek en wist ik zeker dat niemand mij kon vinden."
De Rapper wil de opvang het liefst uitbreiden met een groep jonge mannen tussen 18 en 23 jaar. "Denk dan aan jonge mannen die gevlucht zijn uit oorlogsgebied. Sommige worden uitgebuit tijdens de vlucht. Worden gedwongen tot bloedtransfusies, seksueel misbruikt, mishandeld. Dat zijn mannen die ook een gewoon leven willen hebben. Slim zijn en hier een toekomst op willen bouwen, maar nu echt te maken hebben met trauma's. Die verdienen ook hulp."
Keukenwerk bij Ravi © Omrop Fryslân
Duidelijke symptomen voor misbruik of uitbuiting bij jongens zijn er niet. Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, zelf worstelen met gevoelens of als u zelf slachtoffer bent van seksueel misbruik dan is er de mogelijkheid om anoniem te chatten met medewerkers van Fier. Dat kan via de website www.fier.nl.