Burgumer kinderen in actie tegen armoede

In Burgum is donderdag een grote actiedag op de scholen in het dorp. Er wordt kleding en speelgoed ingezameld voor de Kleding- en Speelgoedbank van Burgum en de vrijwilligers krijgen een speciaal kerstdiner van de kinderen. Zo'n 600 kinderen zetten zich in tegen armoede.
Boartersguodbank Burgum
"Wij hebben een hele mooie grote actiedag met allemaal schoolkinderen in Burgum van drie scholen. Het is een mooie maand, want de kinderen hebben zelf een mooie actie op touw gezet vanuit het spel BAAS, wat KEaRN Welzijn op heeft gezet. Ze voeren actie voor de Kleding- en Speelgoedbank en zamelen allemaal kleding en speelgoed in," zegt Doeite van der Lijn van KEaRN.

Vanuit de kinderen

De kinderen zijn zelf met het idee gekomen. "Die kinderen zijn zelf erg creatief en ze hebben zelf bedacht om dot op hun school uit te zetten. We zullen straks alle afvalzakken ophalen waar kleding en speelgoed in zit dat nog bruikbaar is," zegt Van der Lijn. "De kinderen zijn alle klassen langs geweest en hebben uitgelegd wat het project BAAS inhoudt en dat armoede iets van ons allemaal is."
"We zullen straks naar de Reinbôge, de Ark en it Partoer, de scholen in Burgum. Op het schoolplein zetten we de bus open en dan wordt het hopelijk stapelen," vertelt ze. "Uiteindelijk hebben we contact met de Kleding- en Speelgoedbank en met mensen die van de minima leven en we kijken wat daar speelt. Het is fijn iets voor die mensen te betekenen, want armoede is een maatschappelijk probleem voor ons allemaal. Mensen kunnen op donderdag en vrijdag hun spullen brengen, voor Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen."
Verslaggever Onno Falkena met Doetie van der Lijn

'Mooi initiatief'

"Dit is een prachtige actie van deze twee meisjes, Marije en Henriëtte, die dit op eigen initiatief bedacht hebben voor de Kleding- en Speelgoedbank in Burgum. Dus ik ben blij met deze actie en blij dat de hele school er aan mee geeft gedaan. Zo'n initiatief valt alleen maar te prijzen," zei het hoofd van de school. In Tytsjerksteradiel maken zo'n 100 huishoudingen gebruik van de Voedselbank. "Jammer dat het zo moet zijn, maar dit soort initiatieven doen veel goeds."
De schoolkinderen hebben ook eten klaargemaakt voor de vrijwilligers van de Kleding- en Speelgoedbank. "Dat hebben we dinsdag gedaan, we hebben een kerstdiner gemaakt om die wensen ook eens in het zonnetje te zetten."
Verslaggever Onno Falkena bij K.B.S. De Reinbôge in Burgum
Pûden mei klean en boartersguod © Omrop Fryslân, Onno Falkena