Gedeputeerde Johannes Kramer neemt afscheid: "Het was een voorrecht"

Johannes Kramer vond het een genot om Fryslân te dienen als Statenlid en later als gedeputeerde. Woensdag was de laatste Statenvergadering voor de FNP-gedeputeerde. Na twintig jaar stopt hij met de provinciale politiek. "Ik heb het voorrecht gehad om Fryslân in hart en nieren te leren kennen."
Ofskiedsynterfjoe Johannes Kramer
Kramer was vier jaar fractiemedewerker, daarna acht jaar Statenlid en toen noch acht jaar gedeputeerde. In januari wordt hij burgemeester in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Eruit met een knaller

Hij gaat er met de stikstofperikelen met een knaller van in dossier uit. Hij haalde het landelijke nieuws door de stikstofmaatregelen in Fryslân in te trekken en het gesprek te zoeken met boerenvertegenwoordigers. Het gaf hem landelijke bekendheid. Brabantse boeren reden met Friese vlaggen op de trekkers en Noord-Hollandse boeren vroegen of ze niet bij Fryslân mochten horen. "Voor een politicus en bestuurder is het heel mooi dat je op een verjaardagsfeest niet hoeft uit te leggen waar je mee bezig bent. Iedereen begrijpt dit wel."
Ik ben blij dat we daar nu een punt achter kunnen zetten.
Johannes Kramer over het stikstofdossier
Het is volgens de scheidend gedeputeerde een van de hoogtepunten van zijn periode als gedeputeerde, vooral vanwege de belangstelling en de aandacht in de media. Maar er waren meer hoogtepunten: "De natuurinclusieve landbouw, het ganzendossier en het gronddossier waren voor mij nog veel meer een hoogtepunt", vindt Kramer. "Stikstof was vooral een hoogtepunt vanwege alle belangstelling. Dat heb je niet altijd als provinciaal bestuurder. Ik ben blij dat we daar nu een punt achter kunnen zetten."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Dieptepunten, of zaken waar Kramer minder tevreden over is, zijn de dalende cijfers van de weidevogelpopulatie. Die neergang is volgens hem nog niet genoeg tot stilstand gebracht. De ruimte voor natuurinclusieve landbouw en de biologische landbouw stemmen de gedeputeerde nog niet tot tevredenheid. "Daarmee zijn we niet ver genoeg gekomen. Dat daar niet nog meer op wordt ingezet, vind ik een gemiste kans."

Dieptepunt: kievitseieren

Maar het grootste dieptepunt behelst het zoeken naar kievitseieren. Als gedeputeerde wilde hij de Friese traditie per se in ere houden, maar dat lukte hem niet. "Ik heb, toen ik gedeputeerde werd, gezegd dat ik niet de gedeputeerde zou worden die het zoeken naar kievitseieren zou verbieden, maar ik werd door de wet toch gedwongen. Dat doet pijn."
© Jelle Hibma
Kramer was na 2003 acht jaar Statenlid en daarna werd hij gedeputeerde. In de ruim acht jaar als gedeputeerde heeft Kramer vier commissarissen meegemaakt, maar ook veel collega-gedeputeerde. Volgens Kramer waren het allemaal "fijne collega's". Commissarissen zijn toch prima donna's, zegt Kramer, maar ook met hen was het prima samenwerken.
Bij ongeveer iedere boerderij die ik nu zie kan ik wel een bijbehorend verhaal vertellen.
Johannes Kramer
Een paar collega-gedeputeerden noemt hij specifiek: "Jannewietske de Vries, Tineke Schokker, Sietske Poepjes, Douwe Hoogland, Hans Konst. Maar ook Statenleden, ambtenaren en mensen buiten het provinciehuis. Bij ongeveer iedere boerderij die ik nu zie kan ik wel een bijbehorend verhaal vertellen."

Nu burgemeester

Op 1 januari stapt Kramer over van de provincie naar de gemeente Noardeast-Fryslân. Hij hoopt een burgemeester voor iedereen te worden, maar zegt wel altijd een FNP-hart te houden.
De partij zal in de provincie een nieuwe weg moeten vinden na de lange periode met Kramer. Volgens hem heeft de partij veel talenten in de eigen geledingen. Hij heeft er veel vertrouwen in dat er weer een goede lijsttrekker komt.
Het afscheid geeft Kramer een dubbel gevoel. Jammer dat hij de provinciale politiek achter zich laat, maar hij heeft ook veel zin in zijn nieuwe functie. Hij heeft ontzettend genoten van zijn werk als gedeputeerde. Nu is het tijd voor iets nieuws.