Festivals Leeuwarden geschrapt politiegebrek: organisaties verbijsterd

De gemeente Leeuwarden maakte dinsdagmiddag bekend dat vijf festivals niet door kunnen gaan, dit te maken met te weinig politiemensen. Ook zijn er geruchten dat er te veel geluidsoverlast zou zijn. Onder meer het festival Promised Land komt in de gevarenzone. Dinsdagmiddag om vier uur hebben burgemeester Buma van Leeuwarden en politiechef Cor Reijenga van politie Leeuwarden een toelichting gegeven.
Promised Land in 2018 © Omrop Fryslân, Mariët Saakstra
Het festival Promised Land is voor het eerst gehouden in juni 2014 in recreatiegebied De Groene Ster. De andere festivals zijn Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkshof en het Zaailand, ook is het Tuinfeest in de Prinsentuin van de evenementenkalender gehaald.

Te weinig capaciteit

De gemeente laat weten: "De politie in de gemeente Leeuwarden geeft in 2020 prioriteit aan de inzet in de wijken, en aaneen brede aanpak van ondermijning. Tegelijk is de capaciteit beperkt doordat het Leeuwarder politieteam is teruggebracht tot zijn formatieve sterkte. Hierdoor is er minder politiecapaciteit beschikbaar voor de begeleiding van evenementen." Er is overleg geweest tussen burgemeester, officier van justitie en de politie.
Volgens de gemeente moeten er ook agenten zijn bij demonstraties en landelijke evenementen zoals het Eurovisie Songfestival, de Grand Prix, het EK-voetbalen de Klimaattop. Met name tussen juni en augustus is minder politiecapaciteit.

Politie: dilemma's voorgelegd

Teamchef Cor Reijenga van de politie: "De vraag naar politie is altijd groter dan de sterkte. Wij hebben geprobeerd een balans te vinden, maar wij hebben daarom nu dit voorstel gedaan. Wij proberen altijd in de wijken te zijn, maar wij zijn daar wel eens weggetrokken omdat er andere dingen speelden. Een festival geeft een risico en de burgemeester heeft een keuze gemaakt. Hij hebben onze dilemma's en scenario's aan de 'driehoek' voorgelegd." Er heeft vervolgens overleg plaatsgevonden tussen de burgemeester, officier van justitie en de politie.
Teamchef Cor Reijenga van de politie

Organisatie Promised Land: "Wij zijn verbijsterd"

"Dit is een hard gelach, heel zuur nieuws natuurlijk," zegt producer Wiebe Kootstra, van onder meer Promised Land en het Oktoberfest in Leeuwarden. "Wij vingen al op dat de politie in 2020 een gebrek aan capaciteit heeft en dat het wat problemen kon opleveren, maar gaandeweg is ook duidelijk geworden dat het drie evenementen van onze BHE Music Group zouden zijn."
Dat is een probleem voor de organisatoren. "Promised Land draait vaak niet veel winst, maar een Oktoberfest kan wel commercieel aantrekkelijk zijn. Zo'n feest is dus een investering voor bijvoorbeeld Promised Land of Brak in het Park. Bovendien hadden we al afspraken met leveranciers, de horeca en artiesten. Het heeft gigantische consequenties, het is echt heel zuur."
Nu valt sowieso ene jaar weg. "Het lijkt me lastig om het daarna weer op te pakken. Oktoberfesten zijn er wel meer en Brak in het Park zou een andere organisatie ook zomaar voor studenten kunnen oppakken," zegt Kootstra.
Kootstra: "Wij zijn verbijsterd en vol ongeloof, wat ons betreft had het niet gehoeven. Vanuit het vergunningsperspectief moeten wij zelf ook al veiligheid garanderen."
Producer Willem Kootstra, onder meer van Promised Land