Uniek universum van klanken, kleur en licht in Leeuwarder kerk

Kerstconcerten heb je in soorten en maten, maar zo bijzonder als het concert van Theo Jellema maandag in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden, zijn ze er maar zelden. 'Dromen als Messiaen', zo werd het orgelconcert aangekondigd.
© Omrop Fryslân, René Koster
Het was echter veel meer dan een concert van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992). De klanken van zijn kerstimpressies werden synchroon vertaald naar kleurige beelden die dansend op het front van het orgel geprojecteerd werden. Elektronisch gegenereerd door de muziek van het orgel.

Hallucinerende waterval

Het werd een bijna hallucinerende waterval van licht, kleur en klanken die het publiek meenam naar de wereld zoals de componist die zag bij het schrijven van deze muziek.
Ruim honderd liefhebbers waren op het unieke gebeuren afgekomen dat verder alleen in Amsterdam, Zutphen, Arnhem, Dordrecht en Goes wordt uitgevoerd wordt. Theo Jellema speelt het stuk 'La Nativité du Seigneur' nog eens op tweede kerstdag in de Grote Kerk, 's middags om 15.00 uur, maar dan zonder de lichtprojecties.
Een bijzonder concert van Theo Jellema