Boeren: "Goed gesprek met het kabinet, maar of het genoeg is..."

Alle partijen die maandagochtend op het Catshuis in Den Haag met elkaar hebben gesproken over de stikstofproblematiek noemen dat een goed gesprek. Maar of het ook genoeg is om het voor woensdag aangekondigde protest van boeren van tafel te krijgen, dat is nog maar de vraag.
© Omrop Fryslân
Verslaggever Gerrit de Boer was in Den Haag en zag hoe alle partijen na een lang gesprek weer naar buiten kwamen. Het blijft lastig om te peilen of het gesprek wat heeft opgeleverd, gaf hij aan. "De boerenorganisaties die met een oplossing kwamen voor het stikstofprobleem gaan nu eerst met elkaar het gesprek evalueren. De boeren willen 2,9 miljard om de boeren die willen stop uit te kopen. Het is nog maar de vraag of dat geld er zal komen. En ook over de aangekondigde acties voor woensdag wilden de diverse gesprekspartners niets zeggen."

Trienke Elshof van LTO Noord

Trienke Elshof van LTO Noord was ook bij het gesprek en was na afloop positief. "We hebben een heel goed inhoudelijk gesprek gehad. Ons plan en onze eisen hebben we besproken. Dat hebben we ook al eerder gedaan, maar ik kan over de uitkomsten nog niet veel zeggen. Dat willen we eerst bespreken met het collectief. Maar we waarderen het dat het kabinet de tijd voor ons plan heeft genomen."

Minister Carola Schouten van Landbouw

Ook minister Carola Schouten van Landbouw kon nog niets zeggen over het wel dan niet doorgaan van de acties. "We hebben wel gezegd: als je acties doet, zorg dan dat ze publieksvriendelijk zijn. We zijn zeer minutieus door de plannen gegaan en gekeken wat het kabinet aan kan bieden. Het is nu aan de boeren en het collectief om te bepalen of dat voor hen voldoende is."

Jeroen van Maanen van actiegroep Farmers Defence Force

Jeroen van Maanen van actiegroep Farmers Defence Force, de groep achter die acties, kon ook geen duidelijkheid geven over de uitkomsten van het gesprek en de acties woensdag. "We hebben altijd gezegd dat we alle argumenten meenemen tot de laatste dag. Daar is dit gesprek onderdeel van. We gaan nu met de achterban praten. Het was een goed gesprek, maar dat hebben we vaker gehad. We willen meer dan mooie woorden. Met z'n allen gaan we de beslissing nemen."

Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouwcollectief

Aalt Dijkhuizen van het Landbouwcollectief wil de uitkomsten van het gesprek met zijn achterban delen. Net als de overige deelnemers was hij echter positief. "Het waren veel punten, maar we hebben de tijd genomen om alle punten te bespreken. We hebben ze niet afgeraffeld. Stuk voor stuk zijn het voor ons belangrijke punten. We hebben gesproken over de korte en langere termijn. Laten we dit gevoel vasthouden."