Burgumers in Zeist om met uitzetting bedreigd Afghaans gezin te steunen

Tientallen inwoners van Burgum en omgeving zijn zondag met de bus naar Zeist gereden. Ze steunen hiermee het Afghaanse gezin, dat afgelopen week werd opgehaald uit het azc in Burgum en naar een detentiecentrum is overgebracht.
Burgumers yn Zeist
Het gezin, bestaande uit twee ouders en vijf kinderen, dreigt te worden uitgezet. Ze wonen al vier jaar in Burgum en de ouders en kinderen zijn tot het christendom bekeerd, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst gelooft hun verhaal niet. Daarom dreigt de familie te worden teruggestuurd. Voor het kinderpardon komt het gezin niet in aanmerking.
Tsientallen Burgumers wiene snein yn Zeist © Keistadnieuws
Afgelopen week is de familie 's ochtends in alle vroegte uit Burgum meegenomen. Volgens de Friezen die zondag naar Zeist gingen als steun, is de familie te verwesterd om terug te keren naar Afghanistan. "Het gaat er niet zozeer om wat de IND gelooft, maar wel wat men in Afghanistan gelooft", zei activist Esther van Dijken eerder tegen Omrop Fryslân. "Dan lopen deze mensen risico op vervolging en dat is verschrikkelijk om te horen."

Tocht om detentiecentrum

Om het gezin te steunen, is er een groep kennissen zondagmiddag op een speciaal gehuurde bus gestapt. De actie is door de kerk georganiseerd. In Zeist hebben ze gezongen en een wake rond het detentiecentrum gehouden.
Met de steun hopen de Burgumers te kunnen voorkomen dat het gezin naar Afghanistan wordt teruggestuurd.