Nieuw skûtsje voor Langweer: Harmen Brouwer zeilt in 2020 op De Jonge Jan

Harmen Brouwer, SKS-schipper van Langweer, zeilt in het komende seizoen op skûtsje De Jonge Jan van Jelle en Hilda Talsma. De komende weken wordt het schip waar nodig aangepast volgens de regels van de SKS. Het is een uit een reeks veranderingen die Stichting Skûtsjes Doniawerstal van Langweer de afgelopen maanden heeft doorgevoerd. "Met een nieuwe schipper, nieuwe bemanning, een ander skûtsje en deels een nieuw bestuur is het roer om. Er waait een frisse wind," zegt Albert van der Helm van het bestuur.
Lange repo Jonge Jan
De nieuwe schipper en zijn bemanning gingen er vanuit dat ze komend seizoen nog op De Twee Gebroerders zouden zeilen. Het logge skûtsje van Langweer dat door een ongunstige zeilformule de laatste jaren bijna niet vooruit te branden was. Dertien, veertien, veertien. Zo zagen de eindklassementen van de afgelopen drie jaar er voor de Langweerders uit. Maar toen ging de telefoon met aan de andere kant Jelle Talsma en een bijna niet af te slaan aanbod: De Jonge Jan.
Harmen Brouwer oan it helmhout fan De Jonge Jan © Hilda Talsma
Schipper Harmen Brouwer
Harmen: "Dat was een hele verrassing. Ik heb natuurlijk wel eens nagedacht over wat nu een mooi schip is waar je succesvol mee kunt zijn. De Jonge Jan is daar één van en dan komt het naar je toe. Dat is fantastisch." De Jonge Jan, ook bekend as 'De Poep' (wat meerkoet betekent) is dan ook een snelle 'Piipster,' die in 1911 bij Roorda van de werf in Drachten rolde en bijna meteen al prijzengeld binnenhaalde. Een schip dat van bijzondere verhalen aan elkaar hangt en meerdere kampioenschappen op zijn naam heeft.

Overgrootvader Tjitte

In een van die verhalen duiken ook de overgrootvaders van Harmen op. Overgrootvader Tjitte Jansz Brouwer van vaderskant won in 1953 met De Jonge Jan de SKS en overgrootvader Wytze van moeders kant zeilde ook jaren op het skûtsje. "Ik ben een liefhebber van de geschiedenis. Als je op De Jonge Jan mag zeilen, in de historie gaat graven en het blijkt dat je qua familiebanden ook nog wat mee hebt, dan is dat wel een hele mooie bijkomstigheid. Ik ben van mening dat als je succesvol wilt zijn met het skûtsjesilen, dan moet je ook binding met een schip hebben. Nou, dat moet hier altijd goed komen!"
Fonger Talsma, Jelle Talsma en Harmen Brouwer op De Jonge Jan © Hilda Talsma

Opnieuw skûtsje van Langweer

Helemaal nieuw is de samenwerking tussen De Jonge Jan en Langweernet. Van 2001 tot en met 2005 zeilde de 'Piipster' ook al voor Langweer, maar als de huurtermijn van 5 jaar afloopt en de verkoopprijs voor de Langweerders te hoog is, grijpt Jelle Talsma zijn kans. Een kans die hem wat oplevert, want in 2006 verschijnt hij aan de start van de C-klasse in de IFKS om in drie jaar in één lijn door te zeilen naar de A's en daar ook meteen kampioen wordt.
Jelle Talsma over het afstaan van het skûtsje
De Jonge Jan © Omrop Fryslân, Hilda Talsma
Ik verwacht wel dat hij met een prijs terugkomt.
Jelle Talsma, eigenaar De Jonge Jan
Zoon Fonger neemt in 2016 een voorbeeld aan zijn vader. Hij wordt dat jaar kampioen in de C-klasse en een jaar later in de B-klasse. Hij zeilt nog een jaar in de A's maar laat het wedstrijdzeilen daarna liggen. Deze zomer ligt De Jonge Jan niet op de Friese meren, maar voor de wal in Warten.
Jelle: "Dat is eigenlijk wel een beetje jammer, dus ik vind het mooi dat hij straks weer zeilt." Talsma voert de druk meteen op: "Ik verwacht wel dat Harmen zo nu en dan met een prijsje thuiskomt." Daarna weer realistisch: "Moet je horen, die boot gaat snel maar je moet wel de goede kant op zeilen en dat is aan Harmen. Het is natuurlijk niet zomaar wat en je zeilt niet zomaar vooraan. Ze hebben gewoon even tijd nodig om het spul goed op z'n plek te krijgen, maar ik kijk dat met vertrouwen tegemoet. Ik denk wel dat ze zo nu en dan met een prijs thuis gaan komen."
Dat wij met dit schip mogen zeilen, dat maakt mij heel trots.
Harmen Brouwer, schipper Langwar
Harmen: "Jelle en Fonger zijn er heel succesvol mee geweest, dus ik hoop dat wij dat ook kunnen zijn. Maar ik ben mij er zeker van bewust dat we nu net beginnen met een nieuwe ploeg. Daar moet je ingroeien, je moet binding met het schip krijgen, de bemanning ook. Het wordt een avontuur, fantastisch. Dat je met dit schip mogen zeilen maakt me heel trots."