Politiek mist visie bij reddingsplan Fryske Akademy

De meeste politieke partijen in Provinciale Staten steunen het voorstel van gedeputeerde Avine Fokkens om de Fryske Akademy extra geld te geven. Maar in ruil willen ze wel weten wat er met dat geld gebeurt, en wat de visie van het wetenschappelijk instituut is op de toekomst.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Dat bleek woensdagavond bij de commissievergadering over de Fryske Akademy. Het instituut zit in financieel zwaar weer. Het heeft ieder jaar te maken met tonnen aan verlies, er zijn te weinig wetenschappers, en ook de kwaliteit van de onderzoeken is onder de maat.
Gedeputeerde Fokkens heeft een plan gepresenteerd om naast de 1,2 miljoen die de Fryske Akademy al jaren krijgt, nog eens vijf jaar lang 200 duizend euro extra te betalen. Ook krijgt de Fryske Akademy één keer 350 duizend euro om een reorganisatie door te voeren.
Gedeputeerde Avine Fokkens:
Polityk mist fisy by rêdingsplan Fryske Akademy
Een door de provincie ingestelde Taskforce vindt die bedragen te weinig. De Taskforce wil vijf jaar lang 500 duizend euro en één keer 500 duizend euro voor de reorganisatie. Provinciale Staten neemt woensdag 18 december een besluit over financiële steun aan de Fryske Akademy.
Statenlid Albert van Dijk van Forum voor Democratie:
Albert van Dijk