Supermarktbranche dreigt met kort geding tegen boerenactie

De supermarktbranche en de boeren komen steeds meer tegenover elkaar te staan door de dreiging van de boerenactie. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dreigt met een kort geding of een beslaglegging wanneer Farmers Defence Force (FDF) de aangekondigde actie niet voor donderdag 10.00 uur afblaast. FDF is daar niet blij mee en vindt dat 'de supermarktgiganten die al jaren parasiteren op de boeren' hen de mond snoert.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De supermarktbranche wil niet dat de boeren komende woensdag de distributiecentra of winkels blokkeren. Wanneer zij dat wel doen, wil het CBL de boeren dus aansprakelijk stellen voor de schade. Dat maakt advocaat Richard de Haan bekend.

Brief van Farmers Defence Force

Het Farmers Defence Force schrijft dat het CBL, "waar extreem hoge marges worden gerealiseerd ten koste van de boeren en van de consumenten" hen daarom bedreigt. In de brief staat: "Hoe lang accepteren wij dit nog als boeren? Dat de mensen die het meest profiteren van - en parasiteren op onze inspanningen, zich een dergelijke omgang tot voeren aanmeten?"
Volgens de boeren kiest het bureau voor agressie. De opstelling van het CBL is niet proportioneel, vinden zij. "In feite zou je de leden van CBL moeten boycotten om het in deze mate bedreigen van de Nederlandse boeren," schrijft het bestuur van FDF.

Dreigen, indoctrineren, intimideren

"Wij hebben in een reactie laten weten dat dit vaak de manier is waarop ze met boeren omgaan: dreigen, indoctrineren, intimideren. De mensen van het CBL doen allemaal uitspraken, terwijl wij nog niets naar buiten hebben gebracht. Dat doen wij niet, omdat het alleen maar onrust oplevert, Alles wat je wel zegt, wordt uit zijn verband getrokken. Daarom hebben wij ervoor gekozen om tot volgende week niets te zeggen", geeft Sieta van Keimpema aan, vanuit het Farmers Defence Force.
CBL-directeur Marc Jansen en Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force