Afghaans gezin uit Burgum dreigt uitgezet te worden

Een Afghaans gezin dat al vier jaar in Burgum woont, dreigt te worden uitgezet. De ouders zijn met hun vijf kinderen opgehaald uit het AZC en zitten nu in een detentiecentrum in Zeist. De ouders en twee kinderen zijn bekeerd tot het christendom, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst gelooft hun verhaal niet. Daarom dreigt de familie te worden teruggestuurd. Voor het kinderpardon komt het gezin niet in aanmerking.
© Omrop Fryslân, Evert van den Berg
Het gezin bestaat uit drie zoons van 18, 15 en 8 en twee dochters van 13 en 11. "De situatie is uiterst stressvol," vertelt Esther van Dijken. Zij is een bekende pleitbezorgster voor een ruimer kinderpardon. "Ze zijn in de vroege ochtend uit bed gelicht omdat de IND ze in bewaring wilde zetten en omdat ze niet geloven dat deze mensen bekeerlingen zijn uit Afghanistan. Maar het gaat er niet zozeer om wat de IND gelooft, maar wel wat men in Afghanistan gelooft. Dan lopen deze mensen risico op vervolging en dat is verschrikkelijk om te horen."
Volgens Van Dijken is het verschrikkelijk dat ze worden uitgezet. "Afghanistan is een ontzettend gevaarlijk land, het is jaar na jaar in oorlog en de mensenrechten worden er niet gerespecteerd. Als we daar minderjarige kinderen aan bloot stellen en ze hier geen bescherming geven, dat begrijp ik niet. Het is het op twee na gevaarlijkste land ter wereld."

Gevaar

"Wat we weten is dat ze overgedragen worden aan de autoriteit in Afghanistan. Daar ziet men dat het mensen zijn die elders bescherming hebben gevraagd. Dat is al geen pluspunt. En als men er achter komt dat het bekeerlingen zijn, dan staat de familie bloot aan allerlei gevaren: ze kunnen gevangen, gemarteld en gedood worden. Maar ook de meisjes, zij kunnen niet naar school en lopen gevaar. Zij verdienen extra bescherming," zegt Van Dijken.

Maakt veel los in Bergum

Van Dijken geeft aan dat het veel losmaakt in Burgum. "Iedereen is ontsteld. Als je als juf voor de klas ineens een leerling zit omdat deze in een detentiecentrum zit, niet omdat deze iets crimineels gedaan heeft, maar omdat men is uitgeprocedeerd omdat de ouders om bescherming hebben gevraagd, dat is hartverscheurend. En ook niet uit te leggen aan klasgenootjes. Ze willen alles doen om dit nog te keren. Dat gaan we proberen, maar de uitkomst is ongewis. Het is voor de familie en de mensen om hen heen verschrikkelijk."

Hoop houden

Toch probeert Van Dijken nog maar hoop te houden. "Er is altijd hoop, we werken er met man en macht aan. 'Defence fot Children' is ingelicht en probeert kinderrechten te ondersteunen vanuit de helpdesk, de advocaat is bezig hoe kansrijk de procedures nog zijn en los daarvan doen wij een dringend beroep op de politiek."
Esther van Dijken over het gezin uit Burgum