In 1944 viel er een bom in Kollum: 'Een familie was in een klap weg'

Een groot drama in Kollum 75 jaar geleden. Op 11 december 1944 viel er een bom op het huis van de familie Barkmeijer aan de Eskesstraat. Zeven mensen kwamen om: vier volwassen en drie kinderen.
Yn 1944 foel der in bom yn Kollum
"Het was toen een grote klap voor het dorp, maar inmiddels weten heel veel inwoners van Kollum niet meer dat het is gebeurd. Daarom staan we er dit jaar bij stil", zegt de 70-jierrige Jan Barkmeijer. De broer van zijn grootvader, Gerrit Barkmeijer, was een van de zeven slachtoffers. Ook Gerrit zijn vrouw, hun drie kinderen en hun twee logés, waarvan een oomzegger, kwamen om.
Hushalding Barkmeijer © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Uit onderzoek bleek dat het om een Duitse bom ging. Op een scherf was de adelaar van de nazi's te zien. "Maar waarom juist op dit huis de bom is gevallen, is nooit duidelijk geworden. Vermoedelijk moest het Duitse vliegtuig zijn lading kwijt, omdat hij achterna gezeten werd door een Engelse jager", vertelt Barkmeijer.

'Tussen het puin lag Pieters brandweerauto'

"Pech, pech en nog eens pech", zegt de 81-jarige Iko Zijlstra. Hij woonde in Kollum toen het gebeurde. Pieter, zijn beste vriend, kwam om. Hij was zes jaar oud. "We waren even oud en speelden vaak samen. Ik weet nog dat ik het huis zag; bijna helemaal in puin. En daartussen lag Pieter zijn brandweerauto. Ik vroeg mijn moeder of ik die mocht hebben. Pieter had hem immers toch niet meer nodig. Mijn moeder zei natuurlijk dat dat niet mocht. Ik was nog maar klein en wist niet hoe ik ermee moest omgaan."
Na de oorlog komt het verdriet en de angst. Iko Zijlstra schrikt wakker van vliegtuigen die overvliegen en is bang dat er een bom wordt gedropt.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Nu is er het gemis. Vorig week was de familie bij het graf van de familie Barkmeijer. "Nu ik hier zo sta, denk ik weer aan Pieter. We waren op bijna dezelfde dag geboren. We hadden misschien wel op dezelfde school gezeten, misschien waren we wel ons hele leven goede vrienden geweest."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Een bomscherf, lepel en persoonsbewijs

Na de oorlog is er op nummer 40 op de fundamenten een nieuw huis gebouwd. Daar groeide Jan Barkmeijer op. Wat overbleef is een bomscherf, lepeltje en een persoonsbewijs. Die drie dingen werden uit het pijn gehaald. Daarnaast zijn er natuurlijk de herinneringen, die de familie vorige week op de begraafplaats in Kollum met elkaar deelde. Er werden bloemen gelegd en zeven kaarsjes gebrand. "Het is belangrijk dat we dit doen. Het is verschrikkelijk. Een hele familie in één klap weg."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De slachtoffers waren Gerrit Barkmeijer (49), Richtje Barkmeijer-de Boer (42) en hun drie kinderen Trientje (13), Pieter (6) en Grietje (4). In het huis waren ook twee logés, die verloofd waren: Reinder Rintjema (26) en Bertha Vries (20). Bertha was een oomzegger van Gerrit Barkmeijer.
Gerrit Barkmeijer
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust