Paul van Erkelens: "Boerenprotest bij Wetterskip is niet acceptabel"

De manier waarop de boeren vorige week actievoerden bij Wetterskip Fryslan in Leeuwarden is niet acceptabel, dat zegt afzwaaiend dijkgraaf Paul van Erkelens in It Polytbureau. Hij begrijpt de boosheid van de boeren over de voorgenomen tariefsverhoging wel, maar keurt de intimidatie met tractoren af. Wel geeft hij toe dat de afgelopen jaren een langzame tariefsverhoging beter was geweest. Van Erkelens wijst erop dat de boeren allemaal op de hoogte zijn gebracht dat de lasten omhoog zouden gaan.
Ook al zegt de dijkgraaf dat hij zich er persoonlijk niet door geraakt voelt, toch krijgt Van Erkelens bedreigende e-mails. De mails zijn wel naar de politie gegaan, maar aangifte doet hij niet.

Zetels

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het principe van 'geborgde zetels', het systeem waarbij er 7 van de 25 bestuursleden niet rechtstreeks gekozen kunnen worden. Met het afschaffen van deze 'geborgde zetels' - die nu automatisch naar boeren, bedrijven en natuurorganisaties gaan - wordt Wetterskip Fryslân een stuk democratischer, denkt Van Erkelens.