Wethouder over voornemen Nij Ylostins: "Sloopplannen staan nu on-hold"

Volgens het college van Súdwest-Fryslân moet ouderencomplex Nij Ylostins in IJlst een gemeentelijk monument worden, net als in het advies van monumentencommissie Hûs en Hiem staat. Wethouder Erik Faber: "Deze voorgenomen aanwijzing geeft ook aan dat er niets meer aan het gebouw mag worden gedaan zonder toestemming van de gemeente, dus alle sloopplannen of verbouwingen staan on-hold. Dit geeft nu rust. We moeten het verdere traject afwachten, maar we geven nu de richting aan dat wij vinden dat het een monument moet worden."
Nij Ylostins, IJlst © Omrop Fryslân, René Koster
Het overnemen van het advies van Hûs en Hiem kan niet zomaar, zegt ook Faber. "Dat willen we als college overnemen. Dat gaat niet een-twee-drie, daar moet je zorgvuldig naar kijken, maar we kunnen wel laten zien aan de bewoners hoe wij er in staan. Vandaar dat wij een aanwijzing hebben gegeven tot een gemeentelijk monument,, dus dan weet men dat wij de waarde van Nij Ylostins zien en die kant op willen."

Zorgvuldig

De wethouder geeft aan dat het nog wel tijd nodig heeft om het advies te bestuderen. "Het echte advies hebben wij nog maar op drie december ontvangen. Nu, op zes december, kunnen we een voorgenomen aanwijzing doen. Dat is al heel snel. Er hebben ambtenaren heel hard aan gewerkt. We moeten alles zorgvuldig doen, volgens de wetgeving. Maar we maken wel duidelijk aan de bewoners hoe wij er in staan."

Elkien

Er moet ook nog worden gekeken naar de belangen van eigenaar Elkien. "Iedere eigenaar wordt als rechthebbende beschouwd, en die heeft ook belangen. Dat is juridisch taalgebruik, maar we mogen niet alleen kijken naar de monumentale aspecten, maar ook naar die van de eigenaar."

Zo snel mogelijk

Faber wil het zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. "Als het enigszins kan wil ik in januari al een besluit. De termijn van twaalf weken is de formele termijn, maar ik doe er alles aan om het eerder voor elkaar te krijgen. Hoe eerder hoe beter."
Wethouder Erik Faber over Nij Ylostins