Gemeentebestuur wil Nij Ylostins aanwijzen als gemeentelijk monument

Het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân wil ouderencomplex Nij Ylostins in IJlst aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarmee volgt het college het advies van monumentencommissie Hûs en Hiem. Het betekent nog niet dat Nij Ylostins definitief een monument wordt. Daarvoor moet de gemeente eerst alle belangen afwegen.
© Omrop Fryslân, René Koster
"Met de voorlopige aanwijzing laten we nu zien welke richting we op willen", zegt wethouder Erik Faber. "We hopen zo ook de ongerustheid van de bewoners van Nij Ylostins weg te nemen."

Alle belangen afwegen

Om tot een definitief besluit te komen, moet de gemeente eerst de belangen van alle betrokken partijen afwegen. "Zo'n afweging is nodig om een gedegen en juridisch goed gemotiveerd besluit te kunnen nemen", zegtFaber. "Binnen drie dagen is dat onmogelijk." Hûs en Hiem zei op 21 november al dat Nij Ylostins een monument moet worden. De gemeente kreeg dat advies op 3 december op papier.
Faber: "Mogelijk bestaat de indruk dat de gemeente na het advies van Hûs & Hiem alleen nog maar 'ja' hoeft te zeggen, en bij wijze van spreken onderaan de pagina, bij het kruisje, hoeft te tekenen voor akkoord. De wettelijke regels schrijven ons wat anders voor. Wij hebben de plicht de te beschermen monumentale waarden af te wegen tegen de belangen van Elkien, als eigenaar van Nij Ylostins."
Het college van burgemeester en wethouders wil uiterlijk 25 februari 2020 een definitief besluit nemen over de monumentenstatus.
Eigenaar Elkien heeft eerder gezegd dat ze het gebouw willen slopen, omdat het niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Na veel protest uit de stad zijn die plannen voorlopig uitgesteld tot 2022.