Freedsmerk: "Een zwemelfstedentocht voor BN'ers? Ach, als het maar geld oplevert!"

"Een zwemelfstedentocht voor BN'ers? Ach, als het maar geld oplevert!" Dat was een van de wat laconieke reacties op de nieuwe plannen fan Maarten van der Weijden. Volgend jaar zwemt hij zelf niet, want hij laat dat over aan bekende Nederlanders. Een meerderheid op de Leeuwarder vrijdagmarkt vond dat een goed idee. "Het brengt Fryslân toch weer mooi in het nieuws."
© Omrop Fryslân, René Koster
Anderen hadden wat twijfels over zo'n nieuwe editie, maar wezen op het grote aantal volgers van Maarten en het feit dat door hem en de BN'ers alle media er weer op zullen duiken. Als voorbeeld werd ook het zwemmen in de Amsterdamse grachten, om geld in te zamelen voor de ziekte ALS, genoemd: daar zorgen de BN'ers ook voor veel publiciteit.
Als suggestie voor bekende Friezen werden onder meer Foppe de Haan, Sven Kramer en Anneke Douma genoemd. "Ja, die Anneke Douma wil ik wel eens zien zwemmen!" Natuurlijk waren er ook kritische geluiden: "Het bijzondere gaat eraf als je het elk jaar doet" en "Ik was al Maarten-moe en ik ben eigenlijk ook BN'er-moe, dus van mij hoeft het niet."
Verslaggever René Koster peilt de meningen over de zwemelfstedentocht met BN'ers