Zwemelfstedentocht 2020: BN'ers zwemmen, Maarten van der Weijden coacht

De Zwemelfstedentocht wordt komend jaar in estafettevorm gezwommen. Dat maakte Maarten van der Weijden woensdagavond bekend bij De Wereld Draait Door. Met de tocht wordt opnieuw geld opgehaald voor onderzoek naar kanker. De tocht vindt plaats van 28 tot 31 augustus.
© Anton Kappers
Afgelopen zomer haalde Van der Weijden met zijn Zwemelfstedentocht ruim 6,1 miljoen euro op voor hetzelfde goede doel. In 2018 moest hij de zwemtocht staken bij Burdaard. Dat jaar haalde hij 5 miljoen euro op.

Zwemmen met BN'ers

Maarten van der Weijden zal als coach functioneren voor de deelnemers. Ook zal hij het startschot gaan geven. Hij sluit niet uit dat het zo nu en dan nodig is om ook zelf het water in te gaan om mee te zwemmen. BN'ers die meedoen zijn onder anderen Claudia de Breij, René en Natasja Froger, Syb van der Ploeg en Kay van der Kooi (de man van schaatser Paulien van Deutekom, die eerder dit jaar overleed).
Syb van der Ploeg: "Vorig jaar, toen hij net de zwemtocht voltooid had, heeft hij mij gebeld: dit en dit is mijn plan en hoe sta jij daartegenover en hoe zouden ze daar op reageren in Fryslân?"

Meteen positief

Van der Ploeg was meteen positief en heeft toegezegd het stuk naar Dokkum te zwemmen. "Ik heb hem geschaatst, gefietst, geskeelerd en gestept maar nog niet gezwommen."
Maarten van der Weijden hoopt dat de tocht net zo'n feest wordt als vorig jaar. Ook rekent hij erop dat Fryslân net zo enthousiast zal reageren.
Kijk hier naar de compilatie van de Zwemelfstedentocht van afgelopen zomer:
Volgend jaar gaat atleet Stefan van der Pal de uitdaging van de Zwemelfstedentocht aan, zonder hulp van de Van der Weijden Foundation.