Dierenwelzijnsorganisatie: burgemeester moet optreden tegen Kallemooi

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog mag geen vergunning verlenen voor dierenmishandeling, verklaarde Comité Dierennoodhulp maandag voor de Raad van State. Het comité wil een verbod op het misbruiken van de haan bij het jaarlijkse Kallemooifeest. Volgens het comité is het in strijd met de openbare orde dat een haan drie dagen lang in een mans op achttien meter hoogte zit.
© Omrop Fryslân
Vorig jaar probeerden dierenactivisten het omhoog takelen van de mand tegen te houden
Ferline jier besochten diere-aktivisten it omheech bringen fan de mand tsjin te hâlden troch harsels fêst te binen oan de mêst. Dy aksje mislearre. De hoanne waard yn de nachten yn de gaten holden.
Stel je voor dat je dit doet met een hond. Dan zou de hel losbreken.
Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp
Bij de Raad van State zegt Comité Dierennoodhulp dat de burgemeester er wat tegen moet doen. "Stel je voor dat je dit doet met een hond", zegt Sandra van de Werd. "Dan zou de hel losbreken." Dierennoodhulp heeft aangifte gedaan bij de politie. Volgens Van de Werd is er niets mee gedaan. Ook een handhavingsverzoek bij de NVWA tegen de overtreding van Wet dieren werd afgewezen.

Rechtbank: geen dierenmishandeling

Een jaar geleden zij de rechtbank Noord-Nederland dat er geen sprake is van dierenmishandeling. De haan zit beschut en krijgt te eten en te drinken. "Na drie dagen komt-ie eruit alsof er niets is gebeurd", zegt een woordvoerder van de gemeente Schiermonnikoog.
De Raad van State doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak in de zaak. De eerstvolgende editie van Kallemooi start op 31 mei.