Zorgen over aardbevingen bij nieuw gaswinning Opeinde

Omwonenden van Opeinde en omgeving zijn bang voor aardbevingen als er nieuw gas wordt gewonnen bij Opeinde. Er is een kans van 42 procent dat zoiets kan gebeuren. Niet acceptabel, zeggen omwonenden verenigd in de werkgroep Tegen nieuwe gaswinning Smallingerland.
Soargen oer ierdbevingen by nije gaswinning De Pein
Volgens mijnbouwbedrijf Vermilion en het ministerie van Economische Zaken valt het risico mee. In het gebied wordt al jaren gas gewonnen. Vermilion wil daar langer doorgaan met de gaswinning en een nieuwe put geslagen om een klein gasveld op een andere manier leeg te halen.

Kans op aardbevingen

De informatiemarkt in het dorpshuis van Opeinde trok enkele honderden belangstellenden. Zij konden informatie krijgen over het exacte wingebied en de mogelijke gevolgen.
Oebele Veenstra zit in de werkgroep. Hij maakt zich grote zorgen over de consequenties van de winning. Volgens hem is er ook helemaal geen noodzaak om de velden aan te boren: "Er liggen nog genoeg in de Noordzee. Waarom niet eerst die leeghalen? Dan kan je hier eerst goed onderzoek doen naar wat de gevolgen hier zijn. Er is hier een risico."
Veenstra doelt op de verhoogde kans op aardbevingen: "Het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) stelt dat er 42 procent kans op is. Een beving kan dan en max. hebben van 2.8 op de schaal van richter. Bij 1.8 kan er al schade ontstaan aan huizen. En ze halen het hier onder ons vandaan."

Risico valt mee

Mijnbouwbedrijf Vermilion denkt dat het meevalt. Woordvoerder Hidde Baas: "Het is een kans, dat wil dus niet zeggen dat het gaat gebeuren. Dat geldt ook voor de mogelijke zwaarte. We moeten een 'worst case'-scenario maken. Maar de risico's zijn klein. Mocht er wel wat gebeuren, dan zorgen wij dat we de afhandeling van de schade goed regelen."
Baas wordt daarin gesteund door het ministerie van Economische Zaken. Jan Rosch: "Het is niet uitgesloten. Nul procent risico bestaat niet. De risico's zijn dusdanig dat wij dit verantwoord achten."
Jan Rosch (ministerie) en Hidde Baas (Vermilion)

Gevaar voor stort in Drachten

Een inwoonster van Drachten is er niet gerust op: "Wij wonen tegenover de vuilstort. Daar zijn al eens lekkages geweest. Wat nu als er een aardbeving komt? Straks zien we de vissen door in het water drijven."
Zij zal dan ook met bewoners van de wijk Drachtster Feart en de Wylgen een zienswijze indienen tegen de extra winning van gas. Het ministerie zal de ingekomen zienswijzen beoordelen. Als die allemaal afgewezen worden kan Vermilion dit voorjaar al beginnen met de extra winning van gas.
Inwoners van Opeinde maken zich zorgen