'PFAS-norm wordt soepeler, veel bouwprojecten kunnen doorgaan'

De norm voor schadelijke chemische stoffen in de grond, ook wel PFAS genoemd, wordt soepeler: acht keer zoveel microgram. Daardoor kan een groot deel van de bouwprojecten weer doorgaan. Dat wordt bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
De norm gaat van 0,1 microgram PFAS per kilo grond naar 0,8 microgram. Het ministerie van Infrastructuur had toegezegd voor 1 december met een nieuwe vorm te komen, op basis van onderzoek door het RIVM. Door de verruiming zou driekwart van alle projecten die nu stilliggen weer door kunnen gaan. Minister Van Veldhoven komt vrijdag met een toelichting.

Projecten lagen stil

Veel bouwprojecten en baggerwerkzaamheden werden uitgesteld of lagen stil omdat er teveel PFAS in de grond zat. Dat zou op termijn ook banen kosten, volgens de sectoren. Twee weken geleden stonden bouwers op het Malieveld om voor een snelle oplossing te pleiten.
Ook in Fryslân konden enkele projecten niet doorgaan. Biense Dijkstra van bouwbedrijf Dijkstra Draisma pleitte al voor een tijdelijk hogere norm, omdat van alles op slot kwam te staan. Tuinmannen konden grond niet kwijt. En Tjeerd van der Zwan, burgemeester van Heerenveen en lid van de commissie Milieu van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, riep op tot steun van het Rijk.