Bouwen aan megatent voor spektakelshow Fuerza Bruta in Leeuwarden

Het wordt de opvolger van de Reuzen genoemd: de spektakelshow van het Argentijnse gezelschap Fuerza Bruta. Vanaf 5 december geven ze 22 voorstellingen in een grote tent naast de fabriek van de Mannen van Staal in Leeuwarden.
Opbou megatinte foar spektakelsjo Fuerza Bruta
Volgens Enno Feenstra, die verantwoordelijk is voor de opbouw, zijn ze een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. "We hebben heel intensief contact met Fuerza Bruta via de mail en telefoon en afgelopen zomer zijn ze hier geweest om de locatie te bezichtigen." De grootste uitdaging bij de opbouw zijn de grote, ijzeren balken die op steigers getild moeten worden. "Hier moet zes ton aan apparatuur van Fuerza Bruta aan worden gehangen."

360 graden show

Hoe kan een show van Fuerza Bruta het beste worden omschreven? "Het is geen theatervoorstelling of dans of muziek of circus, maar het is een ervaring", vertelt organisator Claudia Woolgar. Er zijn dan ook geen stoelen voor het publiek, maar iedereen staat en is onderdeel van de 360 graden show met bewegende podia en bijzondere visuele effecten.
Het is onderdeel van het vervolg op Culturele Hoofdstad. Het zijn de Leeuwarder ondernemers die Woolgar hebben gevraagd om te zien of er die jaar niet weer een bijzonder, internationaal gebeuren in Leeuwarden kon plaatsvinden, om de stad in de schijnwerpers te houden.

Kaartverkoop

Anders dan bij de Reuzen, die voor iedereen gratis toegankelijk waren, moet er voor Fuerza Bruta wel worden betaald. Een kaartje kost ruim 50 euro en er is ook studenten- en familiekorting.
Momenteel zijn er 10.000 kaarten verkocht van de in totaal 22.000. Of er zorgen zijn? "Ik heb in 2014 Fuerza Bruta ook in Ierland geprogrammeerd en hier was het van tevoren ook niet uitverkocht. Na de openingsavond ging het helemaal los en was het in no-time uitverkocht. Ik verwacht hier hetzelfde patroon", aldus Woolgar.
Per voorstelling is er plek voor duizend bezoekers en daardoor kan er flinke belangstelling zijn. Bij de Mannen van Staal zijn 380 parkeerplekken beschikbaar. "Als dit niet genoeg blijkt te zijn, dan hebben we nog plek aan de andere kant van de weg, op loopafstand."
Verslaggever Wendy Kennedy was bij de opbouw van de megatent voor Fuerza Bruta