Aanleg van 31 kilometer hoogspanningskabel langs A7

De aanleg van de 31 kilometer lange kabel langs de A7 tussen Bolsward en het hoogspanningsstation bij Oudehaske is donderdag begonnen. TenneT is daarmee bezig om het hoogspanningsnetwerk in westelijk Fryslân te versterken. Langs de snelweg liggen katrollen en staan bouwketen, er wordt hard gewerkt.
Oanlis fan 31 kilometer heechspanningskabel by A7
De kabel is een zogenoemde ondergrondse 110 kV (kilovolt) hoogspanningsverbinding, die wordt aangelegd door aannamer Visser & Smit Hanab. Het grootste deel komt in een sleuf te liggen van zo'n 16 kilometer. De kabel is nodig, onder andere vanwege de aanleg van Windpark Fryslân. Door al het aanbod van duurzame energie van zon en wind is er meer capaciteit nodig voor stroom.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Projetmanager Tim Christiaans van TenneT: "Vanochtend zijn we begonnen met het intrekken van de kabels. Eerder hebben we al boringen gedaan. De route begint bij Windpark Fryslân, bij de Afsluitdijk, langs Bolsward, Sneek, Joure en Oudehaske langs. Daar wordt het aangesloten op het station."

Uitdaging

"Wij proberen in goed overleg met omgeving ervoor te zorgen dat de overlast en verkeershinder zo min mogelijk is. Het diepste punt zal 20-25 meter zijn, maar dat is eigenlijk is niet zo spannend. Wel bijzonder is dat het zo'n lang traject langs de A7 is, dat is echt uitdagend," zegt Christiaans.

Windpark Fryslân

Joris Hol van Windpark Fryslân legt uit waarom de kabel belangrijk is voor het windpark: "De stroom die wij opwekken willen wij kwijt, we willen het 't net op krijgen van TenneT. Daarom is de kabel cruciaal, het is echt de levensader van het project. Dat kan niet op het huidige netwerk, om aan te sluiten moeten we echt naar Oudehaske toe."
Volgens Hol moet de kabel uiterlijk 1 september 2020 klaar zijn.
Projectmanager Tim Christiaans van TenneT en Joris Hol van Windpark Fryslân
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar