Boeren polder De Hege Warren onzeker over toekomst: "We willen duidelijkheid"

Bewoners van de polder De Hege Warren krijgen voorlopig nog geen antwoord op de vraag of ze in de polder bij De Feanhoop kunnen blijven wonen. Provinciale Staten hebben besloten dat er nog een onderzoek komt naar de mogelijkheden in de polder. Eén van de opties is dat deze onder water wordt gezet. De uitkomsten van het onderzoek worden pas over een jaar verwacht en tot die tijd zitten de boeren in de polder nog in onzekerheid.
Boeren yn polder De Hege Warren unwis oer takomst
Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Avine Fokkens vraagt het onderzoek zorgvuldigheid. "Ook wat betreft de financiële uitwerking van verschillende scenario's, het sluiten van overeenkomsten en het in gesprek gaan met allerlei partijen, van bewoners en recreanten tot natuurorganisaties."

Boer zijn in De Hege Warren

In de De Hege Warren wonen Joke Breembroek en haar zoon Anton Oosterhof. Antons grootouders zijn er als boer begonnen en Anton hoopt uiteindelijk de boerderij over te nemen. Dat is echter wel lastig, omdat het zo onzeker is wat er nu met het gebied gebeurt.
Joke Breembroek en Anton Oosterhof © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Joke Breembroek: "Dat is op dit moment heel vervelend, je weet niet wat je moet doen. Wij hebben besloten de knop om te zetten en door te gaan, dus een nieuwe stal, zonnepanelen en verduurzamen. We gaan volle kracht vooruit. De oude stal moet nodig vernieuwd worden, de offertes liggen er al en de bank wil er in meegaan."

"We willen graag duidelijkheid"

Toch ziet Joke ook wel in dat het anders kan lopen. "Ik denk dat wij als boeren al aan hebben gegeven dat we ook weggaan als de gemeenschap dat wil. We zien ook dat er veel opgaven liggen. Maar één ding, we willen graag duidelijkheid. En het liefst zo snel mogelijk."
De Hege Warren © Provinsje Fryslân
Haar zoon Anton denkt er ook zo over: "We zijn niet achterlijk, we zien wel wat er gebeurt. Stikstof, veenweidevisie, het komt allemaal op ons bordje. Dat zijn we liever kwijt dan rijk." Maar duidelijkheid is er dus nog niet, of het voor de familie duurzaam doorgaan of verhuizen wordt.
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Joke en Anton in De Hege Warren