GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen schadefonds voor MSC Zoe

Landelijke politieke partijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen dat er een schadefonds komt, om het microplastic van de MSC Zoe op te ruimen. Het grote plastic is al verwijderd, maar bijna een jaar na de ramp ligt het strand van onder andere Schiermonnikoog nog bezaaid met kleine stukjes plastic.
Plastic kerrels yn de hân fan Jan Willem Zwart fan Natuurmonumenten © Remco de Vries, Omrop Fryslân
De partijen willen het nieuw op te zetten Waddenfonds inzetten om onderzoek te doen naar de meerjarige impact van de plasticvervuiling. Ook moet het geld uit het fonds gebruikt worden om onderzoek te doen naar het effectief opruimen van de troep.

Verhalen op MSC

De kosten van het nieuwe Waddenfonds moeten uiteindelijk verhaald worden op de reder MSC. Rutger Schonis van D66: "We hebben geen tijd te verliezen. Het fonds wordt gevuld door de reder, zodat de vervuiler betaalt en niet de Waddengemeenten opdraaien voor de kosten." De partijen doen aanstaande donderdag een voorstel in de Kamer voor dit fonds.
Suzanne Kröger van GroenLinks: "Op onze mooie Wadden voltrekt zich een langzame ramp. Overal ligt nog plastic afkomstig van de MSC Zoe. De reder heeft gezegd voor alle kosten op te draaien en daar wil ik het bedrijf aan houden."

Ramp in beeld krijgen

Volgens Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie is het nieuwe fonds broodnodig om de gevolgen van de ramp nu eens goed in beeld te krijgen.
Suzanne Kröger van GroenLinks
Een van de grootste containerschepen van de wereld, de MSC Zoe uit Panama, verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minstens 345 containers. Dat gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al onze berichten over de containerramp zijn te vinden op de dossierpagina.